TÄSSÄ OMAKOHTAINEN TARINA IHMISELTÄ, JOKA ON ASUNUT KADUILLA JA KODITTOMANA VUOSIA, NYT HÄNELLÄ ASUNTO AURORA NIMISESSÄ TALOSSA.

Hieman myös infoa Suomen asunnottomuudesta ja tavoitteista sen poistamiseen.

Suomessa on n. 4000 asunnotonta. Vuoden 2022 lopulla Suomessa oli myös vielä 1 133 pitkäaikaisasunnotonta. Asunnottomuus on tilanne ja olosuhde, ei kenenkään ihmisen ominaisuus.

Suomessa on tehty viimeiset 12 vuotta tavoitteellista työtä asunnottomuuden kitkemiseksi. Tulosta on syntynyt: asunnottomien määrä on vähentynyt seitsemättä vuotta peräkkäin, on löydetty toimivia tapoja auttaa.

Asunto ensin-malli

Suomessa käytössä olevan Asunto ensin -mallin mukainen asunnottomuustyö perustuu siihen, että asunnottomuus ymmärretään laajasti. Asunnottomuuden ei nähdä olevan vain katuasunnottomuutta. [19]

Mitä tarkoittaa asunnoton?

Suomessa asunnottomiksi määritellään ihmiset, joilla ei ole omaa vuokra- tai omistusasuntoa ja jotka elävät:

  • ulkona, porraskäytävissä tai ensisuojissa,
  • asuntoloissa tai majoitusliikkeissä,
  • huoltokotityyppisissä asumispalveluyksiköissä, kuntouttavissa yksiköissä, sairaaloissa tai muissa laitoksissa
  • tilapäisesti tuttavien ja sukulaisten luona asunnon puutteen vuoksi.[20]

”Asunnottomuuden poistamisessa Suomessa on tänään laaja yksimielisyys, mutta aikanaan sitä pidettiin utopistisena tavoitteena. Nyt se on konkreettisten askelten päässä. Tarvitsemme kansallisen ohjelman asunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä.

Sosioekonominen asema ja kaatopaikka

Millaista on elämä alhaisella yhteiskuntaluokassa? Monet kokevat asuntoloiden olevan ihmisten kaatopaikkoja. He ovat usein syrjäytyneitä ja taustalla mielenterveys- ja päihdeongelmia, Ongelmat ovat moninaisia ja koskettaa liian monia ihmisiä.

Vankila toi onnellisuuden tunteen

”En ole onnellinen, mutta en ole ollut sitä pitkään aikaan. Surullista ehkä, että olin oikeesti onnellinen viimeksi linnassa.

Mulla on huono itseluottamus, vaikka kannan ihmisiä monesti reppuselässä ja olkapäillä… Kokoajan joku haluaa lähteä tekemään mun kanssa rahaa yms. Kun kukaan ei keksi mitään omaa juttua. Itsellä pää täynnä kaikkea ja kokoajan.  Tulee stressattua muiden juttuja, oma hyvinvointi jää vähemmälle huomiolle. Onneksi olen kuitenkin aina ollut maltillinen veturi. Eli en vedä ihan kaikkea ja kokoajan. ”

Henkinen väkivalta ja vainoaminen

”Sit joudun myöskin pelastaa yhden naisen yhdeltä oikeasti pahalta hyypiöltä joka piinaa ja stalkkaa sitä. Mä tunnen molemmat tapaukset. Ja tää tyyppi on moninkertainen tuomittu raiskari ja vaikka mitä. Tilanne on akuutti, ja ollut sitä jo puolisen vuotta. Se nainen näytti ne viestit. Mitä oot mieltä. Siis kun poliisi ei tee mitään, ennen kuin tapahtuu jotain pahaa ja mun kynnys pyytää poliisilta muuta kuin passia, on aikas helvetin korkealla. Tää on lähettänyt jotain hautajaiskuvia jne. Mä yritin soittaa sille koska olen aika varma että se loppuu sillä, mutta ei se onnistu siihen suuntaan.”

Minkälaista elämää esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmainen elää, jonka avun tarve ei ulotu palveluiden piiriin? Ainakaan tarpeeksi saa apua, ohjausta, tukea ja hoitoa. Koska muuten tilanne ei olisi tämä.

Lowlife

”Sä oot ihana kun välität tämmöisestä lowlifesta. Ja sulla on vielä sydän puhdasta kultaa. (KIITOS TÄSTÄ)

”Päivisin ei eroavaisuuksia toisistaan. Näyttäisi siltä, että häkki heilahtaa. Joka olisi ehkä ihan hyväkin tässä tilanteessa.  Sieltä saisi ruokaa ja juomaa ja katon pään päälle.”

”Kyllä nyttekin ruokaa välillä on, mutta syöminen tuppaa unohtumaan usein. Ruoan lähinnä varastan. Teen mitä minun täytyy tehdä, että selviän.”

”Kotiviiniäkin tulee tehtyä, ja sitä myytyä.”

”Tulee varasteltua perämoottorista perseeseen. Ne ovat minun pakollinen paha, että selviän. ”

Koditon mielenterveys- ja päihdeongelmainen

JOKA SAI ASUNNON PAHAMAINEISESTA AURORATALOSTA itse käyttäjien ja asukkaiden suusta kuultuna. Omin silmin nähtynä meininkiä. Se kortteli jos joku työllistää jäätäviä määriä Helsingin alueen viranomaistahoja. Siis poliiseja, ensihoitoa, palokuntaa, lähihoitajia, sairaanhoitajia, vartijoita.

Korttelin oma maailma ja elämä. Se  on kuin astuisit Tylypahkaan.

”Asustelen Aurora talossa. Minulla on jopa lukko ovessa. Sähköt ja lämmöt pelaa. Mikä on luxusta 3vuoden kodittomuuden jälkeen. Mutta yhteensä kodittomuutta 13v. Katujen Kingi, olisi minun cv:ssä yksi osaamisalue.”

Millaista on asua päihdeongelmaisten asuntoloissa?

Asuntola on välillä aika rauhaton ja toisinaan turvaton, useat ovat vuosia eläneet jo kaduilla ja yhteiskunnasta syrjäytyneenä omilla pelisäännöillä, omassa maailmassa.

Trauma usein päihdeongelman taustalla

Narkomania on sairaus, johon puuttuminen varhaisessa vaiheessa olisi todella tärkeää.

 Kadut ovat kovat ja se on selviytymistä päivästä toiseen, usein ei ole tukiverkostoa ja ympärillä olevat ihmiset ovat kaikki samassa tilanteessa. Joten ylös on vaikea ponnistaa. Tietysti vuosien aikana kerrytetyt lukuisat sairaudet, pahimpana päihderiippuvuus, traumat ja ptsd. Ja liuta muita sairauksia, liitännäissairauksia ja liitännäissairauksien liitännäissairauksia. Terveydenhuollon rattaista olen pudonnut jo aikapäiviä sitten, jo pelkästään sen takia koska on ”narkkarin” leima otsassa.

Tälläisessa asuntolassa on kaikki lähellä päihteet, vosut, koko se sairas maailma. Vaikea sieltä ponnistaa ylös ja uuteen elämään, kun ei tiedä välttämättä muunlaisesta elämästä. Ja jos päihteet vie ja päihdeongelma on paha, se on todella vaikeaa.

Mikä Päihdeongelmaisten asuntoloissa on arkea?

”Niin siitä Aurora talosta vielä vähän normaaleja päivittäisiä ja viikottaisia tapahtumia ovat väkivalta, pahoinpitely, rottailut, riidat, taponyritykset, tapot, yliannostukset ja muita meille vähäosaisille päihdeongelmaisille arkisia asioita. Raatoja näkee useammin kuin kärpäsiä katossa.. Ehkä ne kärpäsetkään ei viihtyis sielä. On se kammottava paikka, mutta sekasin sen kestää. Niin kuin kaikki talossa asuvat ovat, harha kovinkaan motivoituneita yrittämään raitistua. Koska ei ole oikein pohjaa mistä ponnistaa.”

Onko avun saaminen helppoa? Onko palveluita riittävästi?

 ”Avun saaminen ja hoitoon pääsy on hankalaa ja hidasta. Palveluita liian vähän. Ennaltaehkäisevää ja matalankynnyksen palveluita tarvittaisi lisää. Ja kokemusasiantuntijat olis todella hyviä päihde ja mielenterveystyössä. Niitä lisää ja muutenkin monipuolisuutta palvelun laatuihin ja yksilöllisempää hoitoa ja hoidon suunnittelua.”

”En usko niiden muuttuvan hyvään suuntaan ainakaan, olen kuulunut palveluiden piiriin yli 30v, eikä laatu ainakaan ole parantunut. Jopa huononemaan päin. Voi kyllä johtua siitä, että päihde ja mielenterveysongelmaisia on yhä enemmän ja yhä nuorempina. Syrjäytyneitä ja kodittomia sekakäyttäjiä on enemmän kuin Espanjalaisissa karnevaaleissa, meno ei vain ole kontrolloitua eikä kivaa. Kaukana juhlasta.”

Alamaailma, kodittomien elämää

Erään omakohtainen näkemys ja kokemus.

”Kaikki haluaa nousta vain minun reppuselkääni ja harteille, eli hyötyy jotenkii. Ihmiset haluavat päästä minun keikoille mukaan, koska tietävät, minun olevan siinä ammattilainen. Ja tietävät minulla olevan hyvät kontaktit. Ja tiedän parhaimmat niksit ja tavaroiden laadun ja arvon. ”

”Olen ollut 4 kertaa vankilassa. Syytteideni listan pituus on pidempi kuin nälkävuosi, joten en jaksa paneutua niihin nyt enempää. ”

Pummi ja slummi

”Äsken tapahtui pieni normi konflikti. Kaverin kanssa mentiin pummilla sporalla ja tarkastaja tuli kysymään lippuja, eihän meillä sellaisia tietenkään ole, niin kuin ei koskaan. Ja turha meille antaa sakkoja, ne lentää lähimpään roskikseen tai niillä lämmitetään vaikka grilli. Ja rahaahan meillä ei ole, mutta vittu kun ne veivät kaverin paperit. Siis ne tarkastajat, en tiedä antoiko ne vartijalle. Mutta poliisiasemalta ne pitää käydä hakemassa ja sinne meneminen on aina riski. Voi olla hakuja tai sakkoja päällä. Ei mielellään sinne menisi. Harmittaa kaverin puolesta..”

Buprenorfiini ja korvaushoito

”Käyn korvaushoidossa, minulla menee päivittäinen buprenorfiini annos, ja muitakin lääkkeitä. Käytän myös reilusti oheiskäyttöä, suurimmaksi osaksi iv:nä. Herkkuani on amfetamiini ja liian usein tulee otettu pevekkiä, alfa pvp:tä. Se on todella paljon voimakkaampaa kuin amfetamiini ja käyttömäärät ovat murto-osa amfetamiini annoksista. Se on siis todella vahvaa, kolisee kuin keilahallissa. Todella riippuvoittavaa, sitä haluaa ja janoaa kuin nälkäinen tiikeri. Sen perässä juoksee niin pitkää ennen kuin se on vienyt kaikki voimani, mielenterveyteni, hallinnan. Se aiheuttaa vainoharhaisuutta ja agressiivisuutta.”

Sitä peukkua on liikkunut kadulla vuosikausia, mutta ei ole jatkuvasti saatavilla. Käyttäjäkunta koostuu tietyistä tyypeistä, joka on meidän keskuudessa tuttu porukka.

Katkaisuhoito

Miten menee oikeasti?

No kai tässä ihan hyvin menee, tullu sekoiltua aika paljon kaikkee. Pitäis lähteä katkolle.

Pevekkiä eli peukkua tullut vedettyä aika paljon, porukka sekoilee sen kanssa aika paljon.

Geelimäisestä lakasta, jota oli ainakin ajoittain liikkeellä pääkaupunkiseudun alueella ja aiheutti paljon yliannoksia. On edelleen sitäkin liikkeellä ja lakkaa vetää usein seksityöntekijät. Seksihuumeena sitä on pidetty.

Psykoosi oireet vai todellisuus?

Mitä tapahtuu suljettujen ovien sisällä?

”Kuulostaa ehkä psykoottiselta, mutta täällä asuntolassa minun kämppään on joillakin muillakin avaimet. Koska tänne ilmestyy tavaraa, jotka muistan ettei ne ole minun. Niissä on muiden nimiä. Ja minulla on kuvamuisti. Tänne ilmestyy tavaroita. Mutta täältä minun asunnosta myös häviää tavaroita. Mikään ei ole pyhää, ei edes oma koti.”

”Olen muutaman kerran hävittänyt avaimeni tai ne on viety minulta, kun olen tipahtanut tai nukahtanut asuntoon tai asuntolan yhteistiloihin. Yks kerta joku kundi tuli mun kämpän sisään mun avaimilla. Vaikka peeveetä vedänkin, en ole niin sekaisin, että näkisin ihmisistä näkyjä. Pöllytin tyypin pihalle ja yritin saada avaimen, ehkä vähän tuli tapeltua. Halusin saada takaisin multa pöllityn avaimen. Se kusipää antoi oman avaimen. En tiedä antoiko vahingossa vai tahalteen. Nyt mulla on jonkun tuntemattoman kundin kämpän avain ja mun pari kämpän avainta pyörii jossakin päin pääkaupunkiseudun alamaailmaa. Lukkoja ei vaihdeta.”

Murha, tappo, ruumis, sitä kaikkea

Mikä alamaailmassa on valitettavan normaalia. Siis jos voidaan määritellä mikä on normaalia ja mikä ei. Mutta tämä maailma on kaukana siitä. Ja tätä maailmaa ei moni tiedä tai näe. Ja hyvä niin. Arkea on siis ruumissäkit, tapon yritykset, velanperintä ja kaikki paska mitä voit kuvitella.

”Ja ainiin, muutama kuukaus sitten heräsin yöllä, kun pihalla ja sisällä oli valkoisiin pukeutuneita poliiseja. Niillä oli paljon tekniseen tutkintaa tarvittavia välineitä. Samassa kerroksessa kaks tyyppiä oli puukottanut sen asukkaan hengiltä. Harmiton tyyppi. Tekijä pääs tutkintavankeuden jälkeen takas. On avunannosta syytettynä. Päätekijä on kuulemma myös päässyt vapaalle.”

” Eli taas kaks tappajaa vapaalla jalalla, avohoitopotilaina. Sit mietitään miks tapahtuu kaikkea kauheeta ja paskaa. Kun ei ole hoitoa, palveluita tai vaihtoehtoja riittävästi. Siinä vaiheessa, ennen kuin tilanne on päässyt tähän pisteeseen, lopputulos on tämä. Se mitä ihmiset lukee mediasta ja muusta somesta on vain todella pieni murto-osa siitä mitä oikeesti tapahtuu ja missä kunnossa ihmisiä pyörii avohoidossa tai ilman hoitokontaktia.”

Kuolema niilillä, eikun kuolema alamaailmassa.

”Tässä talossa kuolee jatkuvasti ihmisiä, henkirikosten kautta ja övereitä. Ja muuten vaa jengi on niin huonos kunnos ja vetäny kamaa niin pitkää, eläny kaduil, sairastuu ja kuolee. Verenmyrkytys on kans yleinen. ”

”Yks tuttu tapettiin kans tos vähä aika sitten täs samas talos, 70e velan takia. Puukotettu, kidutettu hengiltä. Silmii tökitty ja vaikka mitä, en oo halunnut lukee tai kuulla asiasta enempää. Tulee surulliseksi. Kuolemaa, väkivaltaa, hyväksikäyttöä, mielenterveysongelmia, päihdeongelmaa ja kaikkea muuta mukavaa ahdinkoa. Kodittomuutta, yksinäisyyttä, syrjintää, kiusaamista.. Tää on sairas maailma.”

”Tiedän molemmat uhrit, harmittomia tyyppejä. Useat on väkivaltaisia ja kohdistaa sen heikoimpiin. ”

”Puukkoja käytetään paljon. Ja niitä ei pelätä käyttää. Ihmisellä ei ole tässä maailmassa arvoa. Eikä armoa tunneta. ”

Painajainen Elm Streetillä

”Tai jotain sinne päin. Pelkään itseäni ja minussa olevaa tappaja geeniä.”

”Näen paljon raakoja unia, unia jossa on väkivaltaa ja kaikkea muuta. Ehkä ne olisi jollekkin painajaisia, minulle se on todellisuus. Väkivallalla joutuu usein myös puolustautumaan, vaikkei haluisi. Mutta ei haluaisi vielä henkeä menettää. ”

Mustasukkaisuus ja viina

Siinäpä vasta todella paha yhdistelmä. Sillä yhdistelmällä tapahtuu paljon henkirikoksia. Ihan liian paljon. Mustasukkaisuus, tuo paha sairaus. Viina, tuo pahin hermomyrkky ja sekoilun alkulähde.

”Pelkään, että minussa on tappaja geeni.. Isälläni on kolme raatoa, tällä hetkellä istuu kaksoismurhasta. Ei siihen tarvita kuin nainen, mustasukkaisuus, sekoilu, viina, ja sit mennään. Ja niitäkin on paljon. Mustasukkaisuus tappaa ja aiheuttaa väkivaltaa paljon. Isäni on kiltti nallukka, joka istui taposta puolet ensikertalaisena. Nyt sitten tappoi kaksi ihmistä ja motiivi oli sama, mustasukkaisuus.”

”Ei isä koskaan meille lapsille ollut väkivaltainen tai muutakaan sen merkkejä.”

”Sellaista tänne. Ruokaa syön aina kun muistan, korvaushoitoon menen kun jaksan. Yritän pienentää sitä annosta.”

Ksalol nimisiä pillereitä ja muuntohuumeita.

Enää ei eletä aikaa, jolloin ongelmana oli ”vain” viina. Nyt kaduilla pyörii todella tappavia ja isoja ongelmia aiheuttavia kemikaaleja.

”Pevekkiä eli peukkua ja muita muuntohuumeita ja ulkomaisia benzoja menee paljon. Niitä kun porukka vetää sekaisin, niin meno on kuin villissä lännessä. En toivo kenenkään joutuvan tähän maailmaa. Ja toivon kaikkien saavan apua ennen kuin päätyy mihinkään tälläiseen vastaavaan tilanteeseen.”

Kirjallinen varoitus teille lukijoille

”PYYTÄKÄÄ AJOISSA APUA, ETSIKÄÄ JOKU TAHO JOKA VOI AUTTAA! Mitä aikaisemmin saa apua pieneenkin elämän ongelmaan, ennen kuin se eskaloituu isoksi, lumipalloefektin tavoin katastrofaaliseksi.”

”Niin nuoret kuin vanhat, toivon, että nämä tarinani antaa teille kuvaa siitä maailmasta mikä on totta, ja mikä ei näy kuin tilastoina teille useille. Tänne ei ole edes kovin pitkä matka. Monen asian ei tarvitse mennä pieleen tai epäonnistua tai itse munata, niin oikotie helvettiin on valmis! Mistä on vaikea päästä pois, olet yksin, minimaalisimman avun piirissä, laitoskierteessä, ilman itsemääräämisoikeutta tai vapautta. Nauttikaa ja pitäkää kiinni siitä mitä teillä on. Osatkaa ja uskaltakaa pyytää apua ennen kuin tilanteet eskaloituu pahoiksi.”

”Kuulumisiin. Kerron välillä miten tuolla alamaailmassa menee, lukekaa tai ette. Jos tämä aihe tai maailma ei kiinnosta niin skippaa. Niin tekee moni muukin, menee ohi. Ei kuule tai näe. ”

”Olemmeko ansainneet sen?”

Asunnottomuus Suomesta pois 2027 mennessä

Kaikilla ihmisillä tulee olla oikeus omaan kotiin Suomen kaltaisessa maassa. Asunto on perus- ja ihmisoikeus. On Suomen kaltaiselle hyvinvointivaltiolle häpeäksi se, että meillä on köyhyyttä ja asunnottomuutta. Kyllä Suomessa pitäisi kyetä kaikille ihmisille koti järjestämään. Esimerkiksi Vantaalla on tälläkin hetkellä paljon asuntoja tyhjillään.

On tehtävä tavoitteellisesti töitä sen eteen, että asunnottomuus häviäisi Suomesta. Kunnilla ja valtiolla on avaimet ongelman ratkaisemiseen. Hienoa, että hallitus on sitoutunut hävittämään asunnottomuuden Suomesta vuoteen 2027 mennessä. Asunnottomia on tällä hetkellä Suomessa 3948 (ARA 2022). ARA arvioi Vantaalla olevan tällä hetkellä 219 koditonta ihmistä.

TÄMÄHÄN KUULOSTAA HIENOLTA MUSTAA VALKOISELLA, MUTTA JOS ASUNNOTTOMAT TUNGETAAN KADUILTA VAIN JOHONKIN HOMELUUKKUIHIN, MISSÄ JOKAIKINEN IHMINEN JA ELÄIN SAIRASTUISI, JA ASUNTOLOIDEN TASO ON MONISSA PAIKOISSA ESIM. AURORA TALON KALTAISTA, ONKO SE IHMISARVOISTA ELÄMÄÄ?

PITÄISIKÖ KEINOJA JA MENETELMIÄ OLLA ERILAISIA JA VAIHTOEHTOJA MUITAKIN?

TOKI PAREMPI ”TOSSUN ALLA, KUIN TAIVAS ALLA”

Päihdeasiakkaiden ongelmien ja hoidon kannalta merkittäviä valtakunnallisia hankkeita ja päihdeongelmaisten palvelut

Suomessa on viime vuosina ollut useita päihde-

asiakkaiden ongelmien ja hoidon kannalta merkittäviä valtakunnallisia hankkeita, joilla on ollut vaikutusta päihdeongelmaisten palveluihin.

-Näitä ovat muun muassa:

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma, Alkoholiohjelma ja Pitkäaikais-

asunnottomuuden vähentämisohjelma sekä sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus.

Päihdeasiakkaiden palveluiden kehittäminen

nousee vahvasti esiin etenkin Mielenterveys- ja

päihdesuunnitelmassa, jonka linjauksissa korostuu matalakynnyksinen yhden oven periaate peruspalveluihin pääsyssä ja erityisosaamisen tasolla yhdistetyt psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja päihdehoidon avohoitoyksiköt, jotka tukevat peruspalveluja.

Yksi keskeisistä Alkoholiohjelman tavoitteista on alkoholin riskikäytön haittojen vähentäminen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on yhtenä keinona mainittu päihdehoidon saatavuuden, kattavuuden ja laadun varmistaminen. (Alkoholiohjelma.) Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmassa puolestaan pyritään lisäämään pysyvää vuokra-asumista ja tilapäinen majoitus on tarkoitus korvata tuki- ja palveluasumisella. Näillä toimenpiteillä on tarkoitus parantaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumisoloja ja kuntoutumismahdollisuuksia. (Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentäminen

2012–2015; Pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen 2027 mennessä. Sosiaali- ja terveydenhuollon

rakenneuudistus tähtää laadultaan hyvään, yhdenvertaisesti saatavaan, vaikuttavaan ja kustannustehokkaaseen palvelujärjestelmään, jossa sosiaali- ja terveydenhuolto toimii yhdessä nykyistä laajemmalla väestöpohjalla (Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen.

Päihdekuntoutus

Varsinaista päihdekuntoutusta järjestelmässä toteutetaan aikaisempaa valikoivammin.

Monipäihteisimmät ja vaikeahoitoisimmat asiakkaat ohjautuvat edelleen suurelta

osin päihdehuollon erityispalveluihin, koska laittomien huumeiden käyttö syrjäyttää yhteiskunnasta huomattavasti nopeammin kuin alkoholin ja muiden huumeiden liikakäyttö.

Huumeiden käyttöhuone

Mitä mieltä sinä olisit laillistetuista huumeiden käyttöhuoneista?

Niiden ensisijainen tavoite on vähentää kuolleisuutta ja sairastuvuutta tarjoamalla huumeiden pistokäyttöön turvallisempi ympäristö sekä kouluttamalla käyttöhuoneen asiakkaita turvallisempiin käyttötapoihin. Käyttöhuoneissa tehtävällä kohtaavalla työllä on tärkeä hyvinvointia edistävä tehtävä, jolla voidaan ohjata käyttäjiä kohti terveellisempiä elämäntapoja.

Erityis-palveluissa asioineilla erilaiset sosiaaliset ongelmat ovat monilta osin jopa yleisempiä ja syvempiä kuin sosiaalipalveluiden asiakkailla.

Kun päihdehuollon asiakkailla huono-osaisuus tuntuu pysyvältä tai peräti monimutkaistu-

van ikäluokasta toiseen.