Mitä on sisäinen puhe?

  • Huomaatko negatiivistä puhetta mielessäsi?
  • Märehditkö menneissä tai murehditko tulevaa?
  • Tunnetko olosi huonoksi ja riittämättömäksi?
  • Ahdistutko usein ja etsiikö mielesi huomaamattasi syitä, mistä murehtia, ahdistua tai mitä märehtiä?

Kyky sisäiseen puheeseen on meille todella tärkeää ja hyödyllistä, siksi siihen kannattaa keskittyä ja kiinnittää huomiota. Pysähtyä kuuntelemaan itseäsi ja millä tavoin puhut itsellesi ja mikä on sinun sävysi puhutella itseäsi omassa sisäisessä maailmassa?

Mieli voi olla kuin diktaattori, joka on vaikea ja vaativa tehtävä saada taipumaan avustajaksi/ konsultiksi.

Vähän kun tekstiviestejä mieleltä. – Hei tarkista vielä kerran onko uunin levy sammutettu tai kahvinkeitin pois päältä. ”-Se on jo tsekattu, sori ja kiitos kuitenkin.”

-”Hei pitäiskö mennä ottaa yksi olut, koska se auttaa rentoutumaan?” -Se on jo kokeiltu, kiitos vanhasta ehdotuksesta. Kokeilen jotain uutta, esimerkiksi urheilua tai vaikka kitaran soitto.”

Sisäinen puhe on ajattelukäyttäytymistä.

MITÄ ON AJATTELUKÄYTTÄYTYMINEN?

Ajatteleminen on käyttäytymistä. Se on käyttäytymistä, mikä, tapahtuu meidän sisällämme ajattelun muodossa. Se on sisäistä käyttäytymistä.

Kun taas puhe, jonka muut kuulevat, on ulkoista puhetta. Ulkoista käyttäytymistä. Ajattelun eri perspektiivejä. Ajattelu sisään päin ja ulos päin. IN AND OUT.

Sisäinen puhe on käyttäytymistä, jota muut eivät kuule tai näe. Mutta itse kuulet sen.

Sitä voisi sanoa myös ”sinun ikioma maailma. Sinun ajatukset, sinun puheet.” -Kukaan muu ei pääse sinne, vain niin paljon kuin päästät ineen, tai lähelle. Miten sen haluaa muotoilla.

Sisäinen puhe on juuri sitä, miten ja mitä ajattelet ja puhut itsellesi. Piiskaatko ja oletko ankara? Moititko itseäsi sen sijaan, että sanoisit itsellesi positiivisia ajatuksia ja sanoja.

Puhuisit ja ajattelisit itsellesi, kuin sinun läheisille ihmisille, parhaalle ystävälle. Arvosteletko ja puhutteletko heitäkin negatiiviseen sävyyn ja nähden vain huonot puolet ja piirteet? Vai kehutko, tsemppaatko ja olet positiivinen, välittävä ja lempeä? Huolehdit heistä?

Haloo, sinun on nyt viimeistään aika alkaa huolehtimaan itsestäsi, ja ihminen kun on psykosomaattinen kokonaisuus, niin mielemme ja kehomme kulkee käsi kädessä.

Voi kuulostaa samalta, kun sanoisi, että lintu on kala. Mutta ei, sisäisellä puheellasi on todella suuri merkitys sinun kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi, jaksamiseen, minä kuvaan, energia tasoihin, ajatuksesta ja teoista katsoa itseä ja maailmaa eri tavalla. Kaikki riippuu siitä, miten puhut itsellesi, miten näet itsesi. Miten kohtelet itseäsi kaiken sen takana mitä muut eivät näe?

 Sinä itse vain tiedät salaiset puheet, ajattelut, mielesi aseman itsessäsi. Sinun oma salainen maailma, mitä kukaan muu ei näe.

 Vai onko sinulla vaikeaa hallita ja kontrolloida sisäistä puhettasi? Tuntuuko, että sisälläsi asuisi diktaattori, joka ruoskii sinua eteenpäin, liian lujaa, liian monta asiaa samaa aikaa kehossa ja mielessä hälytystila, vaaran merkki, taistele ja pakene….

Onko sinulle tuttua? Kiinnitätkö huomiota vuoropuheluun, mitä käyt itsesi kanssa?

Onko se negatiivista vai positiivista? Kannustavaa vai lannistavaa?

SISÄINEN PUHE ON YKSI AJATTELEMISEN MUODOISTA, MUTTA EI LAISINKAAN AINOA. on kuvallinen ajattelu, mielikuvia, kehollista ajattelua, jossa on tuntemuksia mukana. Ajatteluprosessit ovat hyvin monimutkaisia, ja sisäinen puhe on yksi osa meidän ajatteluamme. Ja ajattelumme on yksi iso osa psyykkistä tilaa ja hyvinvointia. Monen asian juuret ja pohja. Miten ajattelet, siten koet maailmaa.

POSITIIVINEN RASKAUSTESTI, EI KUITENKAAN VAAN POSITIIVINEN SISÄINEN PUHE

MITÄ HYÖTYÄ TAI HAITTAA SISÄISESTÄ PUHEESTA?

Oman toiminnan ohjaus. Ajattelu on todella hallitsevaa. Ajatus on yksi iso osa sinua. Ajatus on aina kaiken alku ja loppu. Toki ihminen toimii myös vaistomaisesti ja tunteesta. Mutta myös tunteet, aistit vaistot ja hermosto on yhteydessä ajatteluumme. Sitä kautta myös sisäiseen puheeseemme.

Jo pieni lapsi alkaa ohjaamaan omaa toimintaansa puheella, josta pikkuhiljaa muotoutuu sisäistä puhetta ja oman toiminnan ohjausta. Sillä on väliä, puhutko itsellesi negatiivisesti vai positiivisesti.

Positiivisen sisäisen puheen merkitys ja vaikutus on niin suurta, ettei sitä pysty ymmärtämään, ennen kuin sen kokee itse. -Ethän voi tietää miltä mansikka maistuu, ennen kuin olet maistanut sitä.

OHJEITA POSITIIVISEEN SISÄISEEN PUIHEESEEN JA SEN TOTEUTTAMISEEN

  • Aloita aamu sanomalla itsellesi jotain positiivista. Voit myös kirjoittaa esim. peiliin, jääkaapin oveen tai vaikka kattoon, jonkun positiivisen asian. Aina, kun näet sen, vaikkei se tarttuisi sinun mieleen, mutta se jää ainakin sinun alitajuntaasi. Ja alitajuntasi vaikuttaa paljon mieleesi ja ajatuksiisi.
  • Tee itsellesi rutiiniksi päivittäin sanoa aamuin illoin jotakin positiivista. Tietenkin lisäten sitä pikkuhiljaa pitkin päivää. Näe myös ympärilläsi asioita niin, että voit puhua ja ajatella niistä positiivisesti.
  • Keskity omiin ajatuksiisi ja siihen mihin kiinnität huomion.
  • Muista kehua itseäsi pienistäkin onnistuneista suorituksista, yrityksistä tai edes hyvästä ajatuksesta tai teosta.
  • Näe itsessäsi enemmän hyviä ja positiivisia asioita, sano ne sinulle sisäisesti. Kehu, huomio, tsemppaa ja ohjaa itseäsi positiivisella vahvistamisella ja positiivisella sisäisellä puheella.
  • Vähän kuin opetat/koulutat/ohjaat lasta, koiraa, hevosta, mitä vain eläintä, positiivinen tuottaa aina parempaa ja tehokkaampaa tulosta ja fiilistä kuin negatiivinen. Uudelleen ohjelmoi aivosi.
  • Ole lempeä ja armollinen itsellesi. Välitä itsestäsi. Älä tee itsellesi pahempaa oloa omalla sisäisellä puheellasi. Älä aja itseäsi nurkkaan.
  • Vaikka sinusta ei tuntuisi, niin kaikissa on enemmän hyvää, mitä me itse näemme. Joten sano itsellesi positiivisia asioita, vaikket vielä niin ajattelisi tai tuntisi. Aivot tunnistavat positiivisen ajattelun ja puheen.
  • Löydä oma rauha kaikesta epätäydellisyydestä ja ymmärrä ettei mikään elämässä ole täydellistä, mukaan lukien sinä ja muut.
  • Ilman virheiden näkemisen ja etsimisen sijasta näe onni ja ilo kaikessa epätäydellisyyksissä/epätäydellisyydessä, joka tekee elämästä uniikin.
  • Aloita jo tänään! 😊

Muistijälki. Negatiivinen ajattelu voi nähdä uhkia joka puolella, jäljittää jne. sisäinen puhe muodostaa myös kokemuksemme maailmasta

Miksi ajattelemme negatiivisesti?

Se on ihmisen evoluution ja selviytymisen kannalta erittäin tärkeää. Mieli on hengissä säilyttämisen apparaatti. Uhat, vaarat ja riskit on mielemme tehtävänä ollut tunnistaa, etsiä ja löytää. Negatiivinen ajattelu auttaa meitä selviytymään, viemään eteenpäin jne. Mieli ja ajattelu yrittää suojella meitä.

Negatiivisen ajattelun tarkotusperä voi olla suojelu, kyky selviytyä. Mutta siihen liittyy myös riskejä, jos negatiivinen ajattelu ottaa liikaa valtaa. Mielesi on kuin henkivartijasi, joka voi olla liian yli-innokas henkivartija. Mieli näkee uhkia myös siellä missä niitä ei ole. Vaikka voisi olla rennosti ja relata.

  • ”entä jos, mitä jos” Eli sitkeä perustaipumus tunnistaa, jäljittää ja varoittaa meitä. Joka johtaa stressiin, unettomuuteen, ahdistukseen, ocd:hen, ja moniin muihin ongelmiinja haitallisiin toimintoihin ja ajatuksiin. Kokonaiseen terveyteen.

Ajattelusta on tehty paljon tutkimuksia ja tutkittu, että mielessämme virtaa  60-70 tuhatta ajatusta vuorokaudessa.

Mielemme ja ajattelumme on kuin joki, joka virtaa jatkuvasti. Joenvirrassa voi olla puunlehtiä, oksia, roskaa tai mitä vaan, jotka ovat niitä meidän ajatuksia. Aina virran suunta on eteenpäin, joskus kuitenkin virta ja siinä virtaavat elementit jäävät samalle luupille, kuin pyörre joessa, missä risut, lehdet ja roskat kiertävät samaa ympyrää, torpedo veden alla. Sen vauhti voi vain kiihtyä ja kiihtyä, tai sitten voimme saada sen tyyntymään ja virtaamaan hallitummin ja vähemmän roskia seassa. Virta on loputon ja vain yhteen suuntaan.

Ajattelu on hieno ja upea lahjamme. Mutta se on samalla kuin kaksiteräinen miekka. Kärsimyksen lähde että luovuuden ja ongelmanratkomisen paras ja jalostunein työkalu.

-lääketiede

-teknologia ja kaikki muu kehittyminen ja asioiden tutkiminen, oppiminen ja ymmärtäminen on mielemme ja ajattelun tulosta. Mielellä ja ajattelulla on valtava voima kokonaisuuteemme minä kuvasta, asioiden tuntemiseen ja kokemiseen. Ja muuhun kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviin asioihin. Mielen voimaa ei kannata aliarvioida.

Oletko itse huomannut miten mielellä, ajattelutavoilla ja sisäisellä puheella on suuri merkitys elämääsi ja itseesi? Tunteisiin ja kokemuksiisi? Kerro jotain esimerkkejä.

MITÄ VAIKUTUKSIA SISÄISESTÄ PUHEESTA?

Negatiivinen sisäinen puhe voi vaikuttaa hyvinvointiimme ja tuottaa kärsimystä, MUTTA siitä voi jossakin tapauksissa olla myös hyötyä. Se on yksi selviytymistapa ja keino, se varoittaa vaaroista ja hälyttää, jos on hätä. Mutta se on haitallista, jos se jää päälle. Pitkittyneenä se ylikuormittaa myös hermostoa, sympaattinen hermosto ottaa vallan ja parasympaattinen hermosto taas jää ”alakynteen”.

HUOM! VAGUSHERMO, HENGITYSTEKNIIKAT TAAS TÄRKEÄSSÄ ROOLISSA.

 Liiallinen menneen tai tulevan murehtiminen on haitallista.

Mutta menneen murehtiminen ja asioiden läpi käyminen auttaa asioiden oppimisessa. Voit oppia virheistä ja asioista. Mutta ei pidä jäädä menneisyyden vangiksi.

Ajatuksissamme voimme jäädä menneeseen, jolloin tunne tasollisesti elämme sen uudestaan ja kokea sen kuin se tapahtuisi nyt tällä hetkellä.

Mieli voi viedä meidät myös aikakoneella tulevaisuuteen, tulevaan aikamatkalle.

”Entä jos, entä jos..” Mieli alkaa herkästi murehtimaan tulevaa. Etsii ja löytää vaarat, uhat ja pelot.

Jolloin se on haitallista.

  • Hyväksy omat ajatuksesi, ei tuomitseva ajatusten havaitseminen, kuten myös tunteiden havaitseminen on taito, jota voimme ja pystymme kehittää.
  • Hyvä taito oppia on myös olla reagoimatta omiin ajatuksiin ja sisäiseen puheeseen. Siirtää se sivuun, olla kuuntelematta sitä. Saatat lietsoa omia ajatuksia ja tunteita
  • Ajatuksiin reagoidaan ainoastaan totuutena, opettele kyseenalaistamaan myös mieltäsi ja sisäistä puhettasi.
  • Älä ole mielesi orja, mielen on tarkoitus olla avustaja ja konsultti.

Ajattelukyky

Ajattelukykymme ja ajattelu on niin isossa roolissa. Alamme nähdä todellisuuden meidän ajatusharsomme lävitse. Vähän kuin näkymättömät lasit, jota emme itsekään näe olevan. Se on meidän tietynlainen harha, kaikilla on omanlaisensa lasit, jonka kautta näkee itsensä, maailmansa ja muut ihmiset.

Negatiivisestä puheesta on erittäin suuri haitta ja vaikutus moniin asioihin niin ajatuksiin, tunteisiin, kokemuksiin, hermostoon, mielentilaan ja mielenterveyteen, jonka kautta myös fyysiseen hyvinvointiin.

Ihmisen ajatusvirta ja sisäinen puhe on todellisuudessa paljon hallitsevampaa, mitä me edes osaamme ajatella tai miten huomaamme sitä.

Harjoittele negatiivisestä sisäisestä puheesta pois. Miten?

  • Joustavaa reagointia omiin ajatuksiin, murheisiin ja sisäiseen puheeseen.
  • Pidä päivässäsi hetki esim. 10-20min huoli hetki, eli hetki, jolloin annat itsellesi luvan murehtia ja märehtiä kaikki päivän ja elämäsi murheet. Tämä auttaisi siinä ettei huoli ajatuksia, negatiivistä sisäistä puhetta, ahdistusta ja huonoa oloa tule pitkin päivään.
  • Kun mieleesi tulee negatiivinen asia, ajatus, puhe, siirrät sen hetkeksi sivuun ja kerrot itsellesi, että esim. alkuillasta käyt sen läpi, kun pidät ”huoli hetkesi”.
  • Tätä on myös käytetty unettomuuden ja uniongelmien hoidossa. Rutiinin omaisesti alkuillasta käyt läpi huolenaiheet, mutta muista päättää päivä positiivisiin ajatuksiin ja positiiviseen sisäiseen puheeseen.
  • Aamu jatkuu ja alkaa niistä tunnetiloista ja ajatuksista mihin illalla ne lopetat.
  • Mietit huoliasi kuin joessa virtaavat lehdet, älä välitä niistä heti ja anna niille heti huomiota. Siirrä niitä ajatuksia, katsot kun lehdet virtaavat joessa. Käyt ne läpi, kun ne pysähtyvät padon kohdalle, eli esim. silloin alkuillasta
  • Älä dissaa tai vähättele ajatuksiasi.
  • Harjoita taitoja kohdata ajatuksia ajatuksina, ei totuuksina.

Älä tukahduta ajatuksia, tunteita tai sisäistä puhettasi, vaan keskity ja harjoittele mihin keskität huomiosi.

Harjoittele huomion kohdistamista nykyhetkeen. Ihan yksinkertaisin menetelmin, kiinnitä huomiosi esim. hengittämiseen, väreihin ympärilläsi, askeleesi,

Harjoittaa olemaan tässä ja nyt! Tietoinen läsnäolo.

Asetu tähän hetkeen.

Sisäinen puheesi siis vaikuttaa pitkälti sinuun kokonaisuutena, oloosi, mielenterveyteen, minä kuvaan, itseluottamukseen, sisäiseen oloon.

Aloita jo tänään, ainakin yksi positiivinen asia itsellesi päivässä. Kiitä itseäsi.

Ole nykyhetkessä ja käy läpi negatiiviset tunteet siinä hetkessä, jolloin huomaat, ettei uhkaa ole.

Mielesi voi tehdä sinulle vain tepposia.

Nimeä ajatuksiasi ja tiedosta niitä, huomioi ajatteluprosessisi.

Positiivisella et voi työntää negatiivistä pois, mutta voit kouluttaa mieltäsi. Tukahduttaminen vahvistaa sitä mitä yrität tukahduttaa.

Joten anna itsellesi lupa tuntea ja ajatella.

Ole joustava, armollinen ja tietoinen.

Olet ainutlaatuinen ja paras juuri sellaisena kuin olet. Kaikkea hyvää ja muista huolehtia itsestäsi!

Jos päässäsi käyvä sisäinen hälinä tuhoaa elämääsi – näin pysäytät sen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *