Osa 1

Sinulle, joka olet kiinnostunut itsesi tai muiden hyvinvoinnista. Sinulle, joka olet kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakennuspalikoista.

SUOSITTELEN LUKEMAAN TEKSTIN AVOIMIN MIELIN, UTELIAANA. OTA KAIKKI TIETO JA OPPI VASTAAN! SAAT EHKÄ UUSIA AJATUKSIA JA NÄKÖKULMIA POHTIA OMAA TERVEYTTÄSI. TULET YMMÄRTÄMÄÄN MIHIN SUOLISTOTERVEYDESSÄ KANNATTAA KIINNIITTÄÄ HUOMIOTA JA PANOSTAA.

Yritän pitää tekstin jotenkin mielenkiintoisena ja mahdollisimman vähän saarnamaisena. Heh. Aihe liippaa läheltä niin minua kuin monia muita. Tavalla tai toisella.

Tämä aihe on itselleni todella tuttu, kuinka muutenkaan kuin omakohtaisen kokemuksen ja opin kautta. Minulla oli melkein kanamunankokoinen hyvälaatuinen kasvain paksu ja ohutsuolen rajalla.

Joka aiheutti todella voimakasta kipua, tunkeuduttuaan ohutsuolen sisään.

Tämä operoitiin eli poistettiin n. 10cm suolta, jossa kasvain oli kiinni. Parsittiin suolisto takaisin kasaan.

Lääkäri sanoi, että minulla on suurentunut riski sairastua paksusuolensyöpään ja ainut tapa miten pystyn tätä ehkäisemään on elintavat.

No tämän kaiken seurauksena aloin itse perehtymään ja opiskelemaan suolistosta, suolistosairauksista ja suoliston vaikutuksista hyvinvointiimme. Monien sairauksien ja oireiden taustalla voi olla syynä suoliston huono kunto tai jotkin muut suoliston toiminnalliset häiriöt.

Näitä sairauksia voi olla mm. Useat autoimmuunisairaudet, ihottumat, mielenterveyshäiriöt eritoten masennus, keliakia, tulehdukselliset sairaudet, iho ongelmat kuten akne, ruusufinni.

Lista on loputon, joten en viitsi tähän mainita enempää.

Toki suolistoasioihin ja ruokavalioihin olen perehtynyt hevosten ja koirien kanssa. Lähes 30v hevosten ja koirien parissa avasi minulle oven ruokavalion sen laadun ja määrän maailmaan aina erilaisiin sairauksiin ja oireisiin asti.

Oman sairastelun jälkeen aloin perehtymään enemmän ihmisen suolistoterveyteen ja suolistoon ylipäätänsä.

Tiesitkö muuten, että SUOLISTOSYÖPÄ on yksi Suomen yleisimmistä syövistä.

Suoliston terveyden ylläpitämistä, sen hellimistä ja hoitamista kannattaa (PITÄÄ) suosia.

EN LOPETA KOSKAAN SAARNAAMASTA SUOLISTON HYVINVOINNISTA,SEN HYVINVOINNIN YLLÄPITÄMISESTÄ JA SUOLISTON HYVINVOINNIN VAIKUTUKSESTA KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN, NIIN IHMISILLÄ KUIN ELÄIMILLÄ!!!!

Ihmisen suolistossa asustaa noin tuhat bakteerilajia. Niiden muodostamalla SUOLISTOLLA ELI LÄHEMMIN KATSOTTUNA SUOLISTOMIKROBEILLA on iso rooli ihmisen terveydelle.

MIKSIKÖ?

Suosittelen SINUA perehtymään aiheeseen enemmän ja enemmän.

 suolistoperäiset ongelmat, yksipuolinen ruokavalio ja puutteet suoliston mikrobikannan ruokkimisessa altistaa todella monille sairauksille.

Suolisto on, kuin puun juuret, jos juuret ovat heikot, mädät tai huonossa kunnossa, on koko puu huonokuntoinen. laho latvasta.

 haluatko olla latvastasi laho?

 Suolistoa tosiaan on ihmisen toiset aivot ja suoliston kunto, vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Niin sisäisiin, kuin ulkoisiin ongelmiin.

Älä koskaan laiminlyö tai unohda suolistoterveyttä. Suolistosta huolehtimista ja suoliston vaikutusta moniin asioihin.

TIESITKÖ MUUTEN, ETTÄ…

..Ihmisen suoliston ja sen mikrobikannan monimutkaista toimintamekanismia tutkitaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin. Uutta tietoa aiheesta saadaan jatkuvasti. Suoliston bakteerikannan merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme on kiistaton.

Miksi suolisto on ihmisen toiset aivot?

Suolisto säätelee kehomme toimintoja  kokonaisvaltaisemmin, kuin olemme osanneet aiemmin kuvitellakaan. Siksi suolistoa on alettu osuvasti kutsua nimellä ”toiset aivomme”. Suoliston mikrobit osallistuvat kehossa mm. immuunipuolustukseen, aineenvaihduntaan, vitamiinien valmistamiseen ja hermoston toimintaan. Silloin kun suoliston mikrobikanta koostuu hyödyllisistä mikrobeista tasapainoisessa suhteessa ja nämä saavat puhdasta ja monipuolista ravintoa pysyäkseen elinvoimaisena, ne käyttävät tilan ja ravinteet hyväkseen, eikä haitallisilla mikrobeilla ole juurikaan mahdollisuutta lisääntyä.

90 prosenttia aivojemme välittäjäaineista syntyy suolistossa.

Suolistossa on oma autonominen hermostonsa ja iso joukko hermosoluja sekä välittäjäaineita, jotka toimivat vähän samaan tapaan kuin aivommekin.

Informaatio kulkee aivoista suolistoon, mutta myös toisin päin. Esimerkiksi ihmisen pisin hermo, parasympaattinen kiertäjähermo, kuljettaa informaatiota suolesta aivoihin.

Suolistossa mikrobisto osallistuu muun muassa mielialoihimme vaikuttavien, aivoille välttämättömien välittäjäaineiden valmistamiseen. 90 prosenttia aivojemme välittäjäaineista syntyykin suolistossa.

Mistä tietää että suolisto on kunnossa?

Terveen suolistomikrobiston yhtenä merkkinä voidaan pitää sitä, ettei suolisto oirehdi. Suoliston epätasapainosta taas viestivät ruoansulatusvaivat, kuten jatkuva ripuli, ummetus tai niiden sekoitus sekä niistä johtuvat vatsakivut. Vatsaa voi myös turvottaa. Myös monet autoimmuunisairaudet, ihottumat, tulehdukset ym. voivat johtua suoliston huonosta kunnosta tai hyvien suolistomikrobien vähäisestä määrästä.

Suoliston kunnolla vaikutus mielialaan ja aivojen toimintaan!!

Olisipa onnellisuus­pilleri, jonka nappaamalla mieli piristyisi. Hyvä uutinen on se, että pitämällä hyvää huolta suolistosta voimme parantaa myös mielialaamme. Fiksuilla ruokavalinnoilla suoliston hyvinvointi paranee – ja sillä on vaikutusta aivojen toimintaan ja mielialaan.

Ja esim. mielihyvä hormoni Serotoniini erittyy 95%!!!!! suolistosta.

On paljon tutkimuksia ja minulla omakohtaisia kokemuksia, siitä miten ruokavalio ja suoliston kunto vaikuttaa mielenterveyteen.

Hyvinvoiva suolisto

Miten suolisto voi hyvin? Mihin se edesauttaa?

Hyvinvoivan suoliston perustana on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. 

Mitä suolisto rakastaa?

Suolisto rakastaa kasviksia ja täysjyväkuituja – syö siis niitä päivän jokaisella aterialla. Myös hedelmät, marjat ja hyvät kasvirasvat hellivät suolistoa. Ruokkimalla hyvin suolistobakteereja huolehdit suolistosi ja jopa ihosi hyvinvoinnista.

Mikä tuhoaa hyviä suolistomikrobeja?

PÄIHTEET, TIETYT RUOAT kuten rasvaiset ja prosessoidut, ANTIBIOOTIT, LÄÄKKEET JA MUUT KEMIKAALIT, STRESSI…

-Monet tekijät saattavat saada aikaan sen, että suoliston mikrobikanta on kaukana ihanteellisesta. Nykyihminen ei välttämättä saa enää ympäristöstään elimistöönsä mikrobeja riittävän monipuolisesti. Kiireessä syöty yksipuolinen ravinto, ruoka-allergiat tai -yliherkkyydet, stressi, uupumus ja antibiootit ovat myös mikrobiflooraa heikentäviä tekijöitä. 

Hyvien mikrobien vähenemistä ei välttämättä aina edes huomaa, jos muuten kokee ruoansulatuksen toimivan normaalisti. Vasta kun syvennymme ajattelemaan ”toisia aivojamme” laajempana kokonaisuutena, huomaamme sen vaikutuksen holistiseen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Miten hoidan suolistoa ja sen hyvinvointia?

  • Ihminen pystyy tuunaamaan oman suolistonsa mikrobistoa parhaiten ruokavaliolla. Meillä on epidemiologista tutkimusaineistoa siitä, että ihminen voi paremmin syömällä paljon kasviksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyvätuotteita.
  • Oikein rasvainen eläinperäinen ruoka ja sokeri edesauttavat elimistön tulehdustilan syntymistä.
  • Vähennä stressiä
  • Vähennä tupakkaa ja alkoholia
  • Suolistonukka ja siihen perehtyminen

AVAINSANA: Maitohappobakteerit eri kantoineen JA RUOKAVALIO

Maitohappobakteerit on jaoteltu sukuihin, kuten bifidobakteereihin ja lactobasilleihin, jotka taas jakautuvat lajeihin, kuten lactis tai rhamnosus. Kanta määrittää kyseisen bakteerin alkuperän ja se ilmaistaan nimen jälkeen olevassa kirjain-numeroyhdistelmässä, kuten Lactobacillus rhamnosus LR04.

Tämä on vasta alkusoitto tähän aiheeseen, pian tulee uusi julkaisu. Siinä perehdytään vielä enemmän ruokavalioon ja suolistohyvinvoinnin edistäviin tekijöihin.

Tämä oli ensin yli 2000 merkin mittainen teksti, mutta ajattelin pilkkoa sen kahteen hieman lyhyempään julkaisuun, koska aihe voi olla monelle sellainen, että se maistuu puulta tai puurolta. Riippuen makutottumuksista. Heh.

Intoudun välillä kirjoittamaan turhan pitkiä tarinoita minulle mielenkiintoisista aiheista kuten suolisto, hunaja, päihdeongelma, liikunta ja niin edelleen. Minulla pomppaa mieli usein laidasta laitaan. Mutta sen takia tämä blogi käsittelee ääripäästä toiseen aiheita, jotka kuitenkin kulkee käsikädessä.

Pysy kuulolla niin saat lisä informaatiota suolistosta ja muusta mukavasta ja vähemmän mukavasta. ”Joku tykkää muhkummasta” 😊