Japanilainen sidonta eli shibari liitetään seksiin, mutta voiko se olla myös terapiaa?

Usein ajatellaan, että sidonta on alistavaa ja kuuluu lähinnä pornoluoliin. Suomessa sidontaa harrastavat kuitenkin usein naiset, joilla on jokin trauma työstettävänä.

Niin kuin olette huomanneet ehkä pikkuhiljaa, nostan monia erilaisia asioita, hoitomuotoja ja näkökulmia esille, jotta jokainen voisi löytää omansa.

Shibarista voi toki tehdä eroottisen aikuisen oman leikin, mutta sitä voi myös käyttää traumojen purkamiseen ja käsittelyyn. Myös muiden erilaisten tunteiden ja lukkojen työstämiseen shibarista voi olla apua ja hyötyä.

Tässä julkaisussa tietoa Shibarista ja omakohtainen naisen kertomus ajatuksesta ja kokemuksesta Shibariin.

Mitä hyötyä sitomisesta voi olla?

  • Sitominen voi helpottaa turvotusta raajoissa, koska se vilkastuttaa aineen vaihduntaa.
  • Köydet voivat olla myös hoitava kehollinen harjoitus trauman hoidossa.
  • Kontrollintunteen tai pakonomaisen kontrolloimisen tunteen käsittely, kohtaaminen ja periksi antaminen: nöyrtyminen
  • Luottamus ja itsensä lähelle päästämistä eri tavoin.
  • Tutkimuksen ja kokemuksien mukaan Shibari eli sidonta on nimenomaa hyvä tapa käsitellä lapsuudesta tulleita traumoja
  • Sidontaa voi tehdä joko yksin tai esim. kumppanin kanssa. Löydät niistä eri ulottuvuudet ja kohtaat itsesi eri tuntemuksilla niin yksin kuin kumppanisi kanssa.
  • Halutessasi se voi olla sensuellista ja eroottista
  • Köydet voivat kuitenkin olla paljon muutakin. Sitomiseen ei tarvitse liittyä seksiä tai yhdyntää, vaan sitomisen sisällön määrittelet sinä itse. 
  • Sitomisessa on läsnä kehollisuus ja läsnäolo.
  • Vapauden tunne
  • Köydet rauhoittavat hermostoa (liittyy taas myös VAGUSHERMOON)
  • Syväpainetta siis voidaan tuottaa myös köysien avulla.
  • Köydet toimivat myös hoitomuotona pitkittyneen kivun hoidossa tai levottomiin jalkoihin.

Shibarin parissa enemmän työskennellyt ja asiaan perehtynyt Maria kertoo omin sanoin mitä shibari on, ja avaa sinulle lisää Shibarin saloista ja mystisestä maailmasta. Maria on hoitanut mm. omia traumoja ja mielenterveyshäiriöitä Shibarin avulla ja saanut niistä hyvää hoito vastetta.

Mitä on Shibari?

Kaunista sitomista

”Shibari”, ai mikä se on huomasin miettiväni, kun kuulun sanan ensimmäisen kerran puolisoni huulilta. ”Se on köysillä sitomista, mikä näyttää esteettisesti kauniilta. Se on taiteen muoto”.

Vastaus tyydytti minua ja aloitinkin seuraavana ilta tutkimusmatkani shibarin maailmaan: köysiä, solmuja, lenkkejä ja upean näköisiä sidontoja. Vastaan tuli Yle Areenassa dokumentti, jossa pariskunta kertoo omasta elämäntyylistään, mikä pyörii hyvin pitkälti shibarin ympäröimänä. Molemmat tekevät työkseen myös sidontoja. Tämä sytytti valon sisälleni.

”Voiko Suomessa elää tuollaista elämää?”, pohdin ja tunsin haluavani kokeilla sidotuksi tulemisen tunteen. Mieheni hieman ällistyi kuin kerroinkin keskustelustamme parin päivän päästä laittaneeni tilaukseen 5 hamppuköyttä. Ehdottomasti liikaa aloittelijalle, mutta minulla ei ollut kokemusta asiasta.

Miten aloittaa sitominen ja miten se vaikuttaa?

  • Ensimmäisen kerran kokeilin sitomista yksin. Köydet saapuivat postin kautta ja olin hieman innoissani ja uutuuden viehätys oli suuri.
  • Sidoin jalkani aivan yksinkertaisilla lenkeillä ilman mitään monimutkaisia solmuja, ehkä myös sen vuoksi, että solmut pelottivat ja pelkäsin, etten saisi niitä auki ilman saksien apua.
  • Huomasin löytäneeni rauhallisuuden ja voiman tunteen, kun hallitsin kehoani ja sen tuntemuksia normaalista poikkeavalla tavalla.
  •  Köydet toivat jaloilleni kevyen paineen tunteen ja koin, että levottomat jalat olisivat rauhoittuneet. Sitomista on koettu usein rauhoittavana kokemuksena ja se on koettu myös terapeuttisena.
  • Ihmiset, joilla on vaikeuksia pysyä paikoillaan ja tarve olla jokapäiväisessä arjessa hallinnassa lähes kaikesta, ovat löytäneet avun sidonnan tuoman alistumisen myötä.
  • Silti haluan muistuttaa, että vaikka sidottu on alisteisessa asemassa ollessaan köysiin niputettuna, valta pysyy ja kuuluu olla sidotulla, eikä sitojalla. On hyvä tutustua omiin rajoihinsa yksin sekä yhdessä sitojan kanssa.

LUOTTAMUS, SOLMUT, TURVASANA

Luottamus on hyvin tärkeässä asemassa ja sitojan kuuluu kuunnella alistuvan osapuolen tuntemuksia sekä avata solmut, jos/kun sidottu sitä toivoo. Tähän hyvänä keinona on turvasana tai -ele. Puolisoni kanssa sovimme jo ennen köysiin tutustumista tästä ja myös liikennevalotaktiikka on toimiva eli kuvastaa omaa oloaan värien kautta. Meillä on käytössä yhteisenä sanana ”kupla”, mikä viittaa rakkauskuplan puhkeamiseen ja dominoivan osapuolen tulee silloin lopettaa ja avata köydet. Kevyemmin viestitettynä toimii suulla kuplan rikkoutumisen äänen imitointi.

Onko sitominen terapeuttista? Miten avata mielen lukkoja keho sidottuna?


Sitominen ja sen tuoma paineen tuntu toimii minulla hyvin terapeuttisena kokemuksena. Mieli avautuu eri tavalla, kun keho on vangittu. Pystyn ”päästämään irti” maallisista murheista, enkä murehdi arkisia asioita, jotka muuten voisivat voimakkuudellaan musertaa minut halvaantumisen tunteeseen saakka. Nautin myös siitä, että en ole hallinnassa tilanteessa ja pystyn antamaan vallan ja hallinnan toiselle henkilölle, kenen kanssa jaan vahvan luottamuksen siteen.

Mielihyvähormoni ja apu erilaisiin traumoihin ja oireisiin

Tunnen mielihyvähormonien lisääntyvän kehossa ja jännityksen laantuvan. Koen olevani vahva ja hallinnassa omasta kehostani, vaikka se kuulostaakin nurinkuriselta. Tunnen oloni seksikkääksi ja tuntuu kuin olisin jumalatar, joka hallitsee maailmaa ympärillään.

Sitominen voi toimia myös monena terapian muotona. Sitä on kokeiltu myös haluun viillellä itseään. Köysi toimii esim. ranteessa tuoden paineen, jopa kivun tuntua ja halu viiltää voi väistyä. Köysien kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, koska liian tiukka ja pitkäkestoinen sidonta voi aiheuttaa hermovaurioita, mistä itsellänikin on kokemusta.

Poltin käteni pahasti ja kipu oli kovaa ja hoitona kokeilin lenkkiä ranteen ympärillä. Sidonta oli liian tiukka ja peukaloni oli monta päivää tunnoton. Yleensä liian tiukkuuden huomaa vasta jälkikäteen, joten olisikin hyvä tutustua rauhassa ajan kanssa sitomiseen, lenkkien ja solmujen tekemiseen, sekä aloittaa kevyellä sidonnalla, mistä on nopeaa ja helppoa irrottaa itsensä. Suosittelen lukemaan Häkin eli Helsingin akateemiset kinkyt ry:n kotisivuilta ”sääntöjä” sitomiseen ja alistumiseen, sekä alistamiseen liittyen.

Sitominen toimii rauhoittumiskeinona ja poistaa ahdistusta ja stressiä.

Sitominen on minulle jo tärkeä rauhoittumiskeino ja kuvittelenkin usein, että olisin sidottu, jos tilanne ei sitä mahdollista. Nipussa olemisen ajattelukin rauhoittaa minua ja pystyn taas hetken hengähtämään, pysähtyä paikoilleen ja rauhoittua liikkumatta.

Suosittelen kaikkien tutustumaan ainakin aiheeseen ja ehkäpä kokeilla.

Shibari on hyvä vinkki kokeilemaan jotain uutta, ratkaisemaan mahdollisesti asioita, tuomaan jotain uutta ja erilaista suhteeseesi.