hyvää uutta vuotta 2024

Vuoden viimeinen päivä, kohta alkaa uusi vuosi ja uudet kujeet. ( Vanha kunnon klisee, mutta myös osittain paikkansa pitävä) Vai alkaako? Joka tapauksessa vuosi vaihtuu, sinä muutut, elämä muuttuu. Uusista kujeista sinä tiedät paremmin.

Olemme jatkuvassa muutostilassa. Muutut jatkuvasti, joka päivä. Vaikka et sitä tuntisi tai ajattelisi. Opit uutta, päästät irti vanhasta, avaat uusia ovia, kehityt, ehkä joskus tulee aikoja, että taannut. Silti jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus. Parempaan tai pahempaan. Sinä päätät sen. Toki on asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan ja niiden kanssa on vain opittava elämään, hyväksyä.

”Mietin elettyä elämää, nyt kun vaihtuu vuosi tää. Hyviä hetkiä vuodessa tässä, toisinaan kyynel kimmeltämässä. Terveys, koti, ystävät hyvät, siitä muodostuu elämän hyvät. Elämän raanua kutoessamme, raitojen värejä valitessamme, kirkkaat värit, ilon juovat, tummat raidat osansa tuovat.”

Tipaton tammikuu

Monilla alkaa ehkä tipaton tammikuu? Voisiko se olla jopa pidempi tipaton kuin vain tammikuu? Ehkä voit yrittää ja pyrkiä kaiken kaikkiaan vähentää päihteilyä tai sinulle itsellesi haitallisten asioiden , ajatusten ja toimintamallien toistamista.

 Jotkut taasen tekevät uudenvuoden lupauksia. (mitä voi sitten rikkoa ja olla pettynyt jälleen itseensä, koska ei pysynyt pitämään omia lupauksia itselleen. Ihan hullun hauskaa kun ihminen asettaa itsensä tuollaiseen tilanteeseen.) Teetkö sinä uudenvuoden lupauksia tai tavoitteita? Pitävätkö ne vai loppuuko sinulla puhti alkuskarppaamisen jälkeen?

Uusi vuosi on hyvä mahdollisuus ja potku uusien asioiden aloittamiseen ja oivaltamiseen.

Ainakin kannattaa luvata itselleen olla lempeä ja rakastavainen itseään kohtaan. Sekä muistaa huolehtia itsestään. Tee itsellesi mieluisia asioita, jotka tuovat sinulle hyvää oloa, onnellisuutta ja terveyttä! Muista rakastaa ja ottaa rakkautta vastaan. Unelmoi ja manifestoi.

Nämä asiat olisi hyvä aina toteuttaa ja tehdä, mutta aloita se nyt viimeistään.

Uusi vuosi ja uudet ajatukset

Ehkä voisit myös ajatella näin: TEE UUDENVUODEN LUPAUSTEN SIJAAN UUSIA AJATUKSIA!

Niin kuin aiemmin olen maininnut, ajatus on ensimmäinen askel.

Ajatukset synnyttävät tunteita ja tunteet saavat usein aikaan toimintaa.  Ongelmaksi tämä muodostuu silloin, kun ajatukset ovat negatiivisia.  Toimintamme ei ole tällöin rakentavaa vaan rikkovaa.  Hyvin usein tämä kaikki tapahtuu tiedostamattamme, siis toimimme reagoiden.

Osa ihmisistä suunnittelevat ja laittavat tavoitteita esim. vuodeksi eteenpäin. Ne voivat liittyä mm. rahaan, opiskeluun, matkusteluun, ihmissuhteisiin, elämäntaparemontteihin, jonkun vanhan asian lopettamiseen ja uuden asian aloittamiseen, itsensä kehittämiseen, harrastamiseen, asunnon ostamiseen, uuden tyylin löytämiseen, treenaamiseen, elämänmuutokseen, lapsi haaveisiin. Niitä on niin paljon kuin on ihmisiäkin.

Miten sinä asetat sinun tavoitteesi? Miten huolehdit siitä, että saavutat ne?

Se on viisasta pysähtyä tarkastelemaan elämää, tätä hetkeä, menneisyyttä ja tulevaisuutta.

Mitä saavutin? Mitä asioita tein toisin ja mitä minun piti muuttaa itsessäni tai toiminnassani, että saavutin mitä olin tavoitellut?  Mitä koin? Mitä jäi mieleen erityisesti? Oliko iloa, surua, pettymyksiä sekä onnellisuutta?

Virheistä oppii

Tuliko tehtyä virheitä? Ei se mitään, jokainen meistä tekee virheitä ja ihminen on erehtyväinen sitä paitsi virheistä oppii. Mitä opin? Ja miten? Miten se vaikuttaa tähän hetkeen ja tulevaisuuteen?

”Katso taaksesi ja kiitä. Katso eteenpäin ja luota. Katso ympärillesi ja rakasta.

Go with the flow

Sen voisi myös ajatella ja sanoa näin: Only dead fish go with the flow…

Vaikka itse olen persoonaltani go with the flow- tyyppinen ihminen,( en kuitenkaan myönnä meneväni massan mukana, kuljen omia polkuja, usein välittämättä muiden mielipiteistä päätöksiini. Ellei kyseessä ole asiat,jotka vaikuttaa myös toiseen ihmiseen. Pyrin olemaan epäitsekäs) en ole kaikissa elämän osa-alueissa tehnyt suunnitelmia ja tavoitteita. Jälkeenpäin ajateltuna se olisi olisi kannattanut. Ainakin selkeyttänyt jotain asioita elämässäni sekä helpottanut. Ehkä virheitä ja harha-askeleita ei olisi tullut tehtyä niin paljon, mutta ne tehtyäni olen oppinut paljon lisää itsestäni, elämästäni ja siitä miten haluan elää ja mitä en halua.

Ajatukseni ja uskomukseni on kuitenkin niinkin yksinkertainen kuin: ”Asiat menee ja tapahtuu niin kuin niiden kuuluu mennä ja tapahtua.” Tämänlainen ajattelu voi olla oma työkaluni ja voimavarani käsitellä, suhtautua ja hyväksyä elämässä asioita, jotka eivät mene niiden (vähäisten) suunnitelmien mukaan. Tai tuottavat surua, pettymystä tai yksinkertaisesti en löydä järkevää selitystä tai syytä.

Intuitio ja järki, yhdessä ja erikseen

Toki olen myös tehnyt suunnitelmia ja tavoitteita mitä kohti olen kulkenut saavuttaen ne. Pakko myöntää, että minun pitää kehittyä suunnitelmallisuudessa tulevaisuuden suhteen, sekä laittaa tavoitteita. Kuitenkaan en halua kiveen hakata tavoitteita ja suunnitelmia, koska tilanteet aina elää. Tykkään improvisoida, mennä fiiliksen ja tunteen mukana. Olenkin enemmän tunteella ja intuitiolla elävä ihminen, kun järjellä. Kuitenkin tiedostan tämän ja yritän tasapainotella näiden välissä. Hyppysellinen molempia. Välillä voin valjastaa itseni ajattelemaan, toimimaan ja tekemään asioita ja päätöksiä järjellä.

Luontaisemmin menen kyllä tunteella, kuuntelen sisintä, eli sydäntä. Kun kuljen sydämeni osoittamaa tietä, päädyn oikeisiin paikkoihin, oikeiden ihmisten kanssa oikeaan aikaan. Tämä on ollut minun tietoinen valintani elää elämää näin, minkä takia minun elämäni on sen näköistä, kun on. Tiedän, jos eläisin eri tavalla, järjestelmällisesti, enemmän järkeä käyttäen, suunnitelmia tehden ja toteuttaen, minun elämäni olisi erilaista. Mutta olen valinnut elää näin ja tyytyväinen siihen.

Olisiko se rikkaampaa vai köyhempää jos eläisin eritavalla? Ja mitä sekin tarkoittaa? Mikä rikkaus, tarkoittaako se rahaa ja omaisuutta, vai henkistä rikkautta, kokemuksien rikkautta?

Minulla on kuitenkin tunne ja olo, että ohjat ovat minun käsissäni ja itse kirjoitan elämäni suuntaa ja sen sisältöä. Omilla päätöksillä, teoilla, ajatuksilla sekä itsetuntemuksella on iso merkitys siinä millaista elämää tulet viettämään. Tiedätkö kuka olet? (älä välitä, en minäkään aina tiedä. Tutustun ja opin jatkuvasti itsestäni lisää.) Mitä haluat elämältäsi? Mikä on elämäsi suunta? Entä elätkö arvojesi mukaista elämää?

Arvot

Mitä arvoja sinulla on? Niitä on hyvä pohtia välillä ja tarkastella elätkö arvojesi mukaan vai aiheutatko ristiriitoja itsesi kanssa eläen arvojesi vastaisesti?

Mitä rikkaus sinulle merkitsee? Onko sinulla ohjat käsissä sinun elämässäsi? Onko sinulla tunne, että pystyt vaikuttamaan ja ohjaamaan elämääsi?

Miten nyt menee? Onko murheita, huolia, stressiä? Vai onko kaikki hyvin tai jopa paremmin kuin hyvin?  Voisiko joku asia olla toisin? Tämä on vilpittömästi esitetty kysymys sinulle, ja toivon, että esität nämä kysymykset myös itsellesi. Ajatellen kysymysten ydintä, ja vastaa itsellesi rehellisesti.

Pienet asiat sekä teot tuovat ja luovat suurta iloa!

Tämän ohella kannattaa havainnoida, mitkä asiat nostattavat mieleen iloisia ajatuksia ja tunteita?  Niihin on syytä kiinnittää huomiota.

Olipa kerran elämä, sinun elämä

Keskity ja ruoki elämässäsi hyviä asioita, hyvä kasvattaa aina lisää hyvää. Paha kasvattaa ja ruokkii lisää pahaa. Älä lähde siihen kierteeseen. Keskity, ja ole tietoinen mitä sinussa itsessäsi sekä ympärilläsi tapahtuu. Anna itsellesi lupa tuntea, kokea ja elää kaikki tunteet läpi. Vaikkei se aina niin herkkua ole, mutta kiität itseäsi myöhemmin. Elämä on tässä ja nyt. Elä jokainen hetki ja päivä, kuin se olisi viimeisesi. Mene kohti unelmiasi ja elä elämää niin, ettei myöhemmin tarvitse katua, että jätit jotain tekemättä. Mutta muista myös huomioida asioita, joita kannattaa jättää tekemättä, ettet myöhemmin kärsi ja kadu, että teit niin. Joistakin asioista voi tulla pitkäkin tapahtumien ketju, joka vaikuttaa lopullisesti elämääsi ja sen laatuun.

Ole siis tietoinen, keskity itseesi, pysähdy ajoittain miettimään ja ajattelemaan mitä tunnet, mitä ajatuksia sinulla on ja mistä ne tulevat.

On hyvä myös muistaa, ettei aina tarvitse ajatella. Se tekee itseasiassa tosi hyvää ja auttaa sinua latautumaan ja palautumaan, kun et ajattele mitään. Keskityt vain hetkeen, omiin kehotuntemuksiin ja hengitykseen. Rauhoitu kiireen keskellä.

Tässä myös toisenlaista ajatusta, näkökulmaa ja pohdintaa vuoden vaihtuessa:

Uusivuosi ja uudet kujeet. Vanhan loppu ja uuden alku, elämä tuo ja elämä vie. Uusivuosi on yleisesti mielletty niin että paremmat ajat tulevat ensi vuonna tai varmasti alan käymään siellä salilla ja lopetan tuon päihteiden käytön. Hienoa sinänsä ja varmasti moni tuossa uutena vuotena onnistuukin, mutta voisiko samanlaisia uusia aikoja tulla esimerkiksi joka kuukausi, viikko tai päivä eikä vain uutenavuotena? Jos en onnistukaan heti uudenvuoden jälkeen lupauksessani niin pitääkö odottaa taas vuosi? Ei tietenkään, tai näin en usko. 

Jos esimerkiksi vaikka elämä alkaakin mennä alamäkeen ja jäätkin hyvän draivin, energian ja hyvän olon jälkeen erinäisten tapahtumiesi takia sohvalle moneksi kuukaudeksi voimattomana makaamaan, päihteiden valtaan, rahaongelmien kanssa painimaan tai vaikka puolisosta eroa suremaan, tarviiko odottaa uuteenvuoteen vai olisiko vaikka seuraavalla viikolla taas energiaa kokeilla uudestaan? Aina ei jaksa ja ei sitä tarvitsekaan.. Mutta usein uusivuosi voi auttaa omissa muutoksissa ja päätöksissä sekä oman pään pitämisessä ja antamaan extra buustin energiaa ja antamaan suuntaa kohti haluamaansa tulosta. 

Jos sinä tai ystäväsi ei jaksakaan heti kertarysäyksellä tehdäkään muutosta, niin kannattaa tsempata ja aloittaa hissunkissun taas alusta ja ajatella että teen sen kyllä taas vaikka ensiviikolla. Toki sen on helpommin sanottu kuin tehty ja joskus vaan joissakin asioissa tarvitsee ammattilaisten tukea, mitä ei kannata ohittaa, jos sitä on mahdollisuus käyttää tai hakea varsinkin rankemmissa asioissa. 

Mutta jos ja kun muutoksestasi on tullut rutiini voitkin jo alkaa miettiä toisenkin ”uudenvuoden lupauksen” jota alat toteuttamaan jo seuraavana kuukautena.

”On virhe ajatella, että on myöhäistä muuttaa vanhoja huonoksi osoittautuneita tapoja ja tottumuksia. Jos napsautat huoneeseen valon päälle, ei ole väliä sillä, kuinka kauan on huoneessa ollut pimeää. Valo valaisee joka tapauksessa.” — Vernon Howard

Professorin ajatuksia ja neuvoja

Heh, en ole koulutukseltani professori, mutta jokainen on oman elämänsä professori ja asiantuntija.

Vinkkejä ja ajatuksia mihin kannattaa ainakin keskittyä tulevana vuonna. Ne ovat palveluksia sinulle itsellesi.

  • Tee asioita sydämestäsi käsin ja elä oman näköistä elämää. Mieti miksi teet mitä teet. Antaako ympäristö, ihmiset sinulle paineita tehdä asioita vai teetkö niitä puhtaasti omasta halusta?
  • Liiku ja syö monipuolisesti. Ruokailun ei tarvitse olla tiukkaa, kuuntele siinäkin itseäsi, mikä toimii sinulle ja mitä kehosi tarvitsee. Panosta ravinteikkaaseen ruokaa, vältä prosessoituja ruokia. Helli ruokavaliolla niin suolistoasi, aivojasi ja koko elimistö. Olet mitä syöt! Kun totuttaa kehon ravitsevaan ruokaan, niin se halajaa sitä lisää ja muodostuu rutiiniksi arkeen ilman sen kummempia stressitekijöitä. Liikunnan kohdalla vähän sama juttu. Yritä löytää aito ilo liikkumiseen, jolloin liikunta tulee kuin itsestään ja siitä muodostuu osa rutiinia, joka tekee sinulle hyvää. Aloita pienistä matkoista, lyhkäisistä ajoista jne. Pääasia, että aloitat, teet ja liikut. Se hoitaa sinun aivoterveyttäsi, mieltä, hyvinvointia niin henkisesti, psyykkisesti että fyysisesti.  Monipuolisuus, stressittömyys, mielekkyys ja asioiden tekeminen sydän mukana ovat avainsanoja. Avainsanoja palkitsevaan, onnistuneeseen ja kauaskantoiseen tekemiseen. Mieti mikä liikuntamuoto sopii sinulle? Kannattaa myös rohkeasti kokeilla uusia asioita.
  • Luonto ja siellä liikkuminen. Luonnossa oleminen maadoittaa ja lisää elinvoimaa, energiaa ja hyvinvointiasi. Vähentää ja jopa poistaa stressiä, ahdistusta ja rauhoittaa hermostoa ja mieltä. Luonnossa liikkumisella on monia positiivisia vaikutuksia sinuun ja elämänlaatuusi.

  • Ole itsellesi lempeä ja armollinen. Hyväksyvä ja anteeksiantava. Kohtele omaa kehoa ja mieltä kunnioittavasti. Ruoskimisesta ei jaeta kunniapalkintoja ja itsekuri muodostuu vain ahdistukseksi. Salli itsellesi nautintoja sekä kaavoista ja rutiineista poistumista. Joo tiedän rutiinit ja kaavat ovat hyväksi ja sopii useimmille, sekä lisää elämään järjestelmällisyyttä, turvaa sekä rauhaa. Mutta välillä on hyvä poiketa niistä. Irrotella, kokeilla uutta. Ehkä tulet löytämään jotain uusia asioita elämääsi, joiden mukana tulee enemmänkin positiivisia vaikutuksia.
  • Ole kiitollinen. Opi löytämään omasta arjesta positiiviset asiat ja kiitä niitä. Kiitollisuus ja asioiden/ihmisten arvostaminen on yksi tärkeimmistä asioista elämässä. Ole kiitollinen itsellesi, elämällesi, ihmisille, jotka ovat satuttaneet sinua, he opettivat ja näyttivät suuntaa. Älä ole katkera tai katkeroidu. Se on kuluttavaa. Kun arvostat itseäsi pystyt arvostamaan myös muita asioita. Kun rakastat itseäsi, pystyt rakastamaan myös muuta ja muita. Mieti mitkä ovat sinun arkesi sekä elämän kiitollisuuden aiheet? Mitä ja ketä arvostat ja miksi?
  • Elä hetkessä ja keskity aitoihin ja todellisiin asioihin, ne antavat sinulle paljon enemmän kuin esim. ruutujen takana tapahtuvat asiat. Sosiaalinen media ja ylipäänsä älylaitteet on hyviä apuvälineitä elämässä ja omalla kohdallani jopa välttämättömiä, mutta muista että oikea elämä, tunteet ja asiat tapahtuvat ruutujen ulkopuolella. Keskity ihmissuhteisiin ja läsnäoloon niin itsellesi kuin muille. Some on hyvä renki mutta huono isäntä.
  • Rentoudu, muista ottaa aikaa myös rentoutumiselle ja palautumiselle. Palautuminen on ehdottoman tärkeää jaksamisen ja hyvän elämänlaadun saavuttamiseen ja ylläpitämiseen. Mitkä asiat auttavat sinua rentoutumaan? Miten ja milloin rentoudut? Tee itsellesi mahdollisimman väljiä aikatauluja ja käytä kalenteria kohtuudella. Jokaista hetkeä ei tarvitse täyttää jollakin. Ota aikaa itsellesi. Nauti elämästä mahdollisimman paljon. Helli itseäsi.

Yleistä tietoa uudestavuodesta juhlapyhänä

Uusivuosi on juhla, jota vietetään kaikkialla maailmassa. Kaikissa kulttuureissa vuoden vaihtuminen ei kuitenkaan osu samaan ajankohtaan kuin länsimaissa, ja länsimaissakin tavat juhlistaa uuden vuoden alkua poikkeavat ulkoisesti toisistaan. Yhteistä kansojen erilaisille juhlatavoille on kuitenkin niiden päämäärä: hauskanpito ja hyvän onnen varmistaminen tulevalle vuodelle.

Uudenvuoden perinteitä ja uskomuksia

Yleisen uskomuksen mukaan alkavan vuoden onneen ja menestykseen pystyy vaikuttamaan sillä, mitä tekee vuoden ensimmäisenä päivänä.

Suomessa sanottiin ennen vanhaan, että jos uutenavuotena noustaan varhain ja viritetään nopeasti tuli takkaan, pysytään virkeinä koko vuosi ja työt sujuvat. Aamu-unista taas nukuttaa koko vuoden.

Pahat henget karkuteille

Vanhan kiinalaisen sanonnan mukaan pahat henget ovat liikkeellä uutenavuotena. Tästä juontavat juurensa hyvin monissa maissa vuodenvaihteeseen liittyvät ilotulitukset. Paukuttelun alkuperäinen tarkoitus on ollut ajaa pahat henget karkuun, vaikka nykyisin sitä tuskin moni muistaa.

Monet tekevät uutenavuotena myös lupauksia tulevalle vuodelle. Lupaustenkin perimmäinen ajatus on pitää paha poissa vuoden aikana.

Japanissa pahoja henkiä ajetaan pois asettamalla olkinippuja talon eteen. Toinen japanilainen tapa on ruveta nauramaan uuden vuoden koittaessa keskiyöllä. Naurun uskotaan tuottavan hyvää onnea.

Hevosenkenkä on perinteinen onnen symboli.

Ainakin Suomessa ja Saksassa uuteenvuoteen liittyy tinan tai lyijyn valaminen. Kuumennettua ja sulanutta tinaa tai lyijyä pudotetaan veteen ja jähmettyneestä metallimöykystä povataan tulevaisuutta.

Siitä, minkälaista tulevaisuutta erimuotoiset tinat tai lyijyt kuvastavat, on lukuisia tulkintoja. Suomessa jotkut uskovat röpelöisen tai murenevan tinan tuovan rahaa, avaimen muotoisesta tinasta seuraa yhteiskunnallisen aseman nousu, sormuksen tai kruunun saajaa odottavat häät.

Mitä uutenavuotena perinteisesti syödään?

Suomessa mässäillään nakeilla.

Suomessa useiden uudenvuodenjuhlien ruokalajeiksi ovat viime vuosina vakiintuneet nakit ja perunasalaatti. Onnea tuottavaa vaikutusta näillä ruuilla tuskin kuitenkaan ajatellaan olevan.

Toisin kuin monissa maissa Suomessa uuteenvuoteen ei liity kovin tarkkoja ruokaperinteitä: pääasia on, että ruokaa ja juomaa on riittävästi.

Mitä sinä syöt uutenavuotena?

Mitä uudenvuoden perinteitä sinulla on?

Mitä kuuluu uuteenvuoteen?

Uuden vuoden juhlaruokiin kuuluvat nakit ja perunasalaatti. Ravintolat ovat uutenavuotena täynnä ja tansseja järjestetään. Perinteeseen kuuluu myös tasavallan presidentin uudenvuoden juhlapuhe, jossa käsitellään kuluneen vuoden tapahtumia, alkaneen vuoden näkymiä ja lopuksi kansalaisille toivotetaan hyvää uutta vuotta.

Säilyttäköön vuosi 2023 sen, mitä rakastat. Tuokoon uusi vuosi tullessaan sen, mitä nyt kaipaat. Vieköön vanha vuosi mennessään sen, mitä taakkana kannat.

Näihin kuviin, puheisiin ja tunnelmiin:

Oikein hyvää sekä onnellista uutta vuotta 2024!

Tehdään tulevasta vuodesta vielä parempi kuin edellinen vuosi tai ainakin yhtä hyvä. Muista huolehtia itsestäsi ja voida hyvin. Mitä ikinä se sinulle tarkoittaakaan. Jokaisella on oikeus omannäköiseen elämään.