kiusaamien

Kiusaaminen on aihe, jota nostan yhä uudelleen ja uudelleen esille. Minusta se on erittäin huolestuttava ilmiö ja sen seuraukset voivat olla tuhoisat. Haluan nostaa tätä aihetta ja jakaa mahdollisia tarinoita kiusaamiseen liittyen. Mistä jokainen voi saada vertaistukea, tietoa ja ajatuksia siitä, mitä on kiusaaminen ja miltä se tuntuu. Tässä toinen postaus kiusaamisesta.

Se on aihe mikä on räjähtänyt käsiin ja työkaluja sen estämiseen, korjaamiseen ja puuttumiseen ovat hyvin vähäiset ja resurssit pienet. Kiusaamista tapahtuu jo pienillä lapsilla, tarhassa, eskarissa, koulussa, työpaikoilla, harrastuksissa sekä vapaa-ajalla, ihmissuhteissa. Sitä tapahtuu jatkuvasti kaikkialla. Mistä tämä johtuu? Ongelma on moninainen ja yksittäistä syytä on vaikea eritellä.

Kuitenkin kiusaaminen on aina oire/merkki jostakin muusta ongelmasta, puutteesta, traumasta, vääränlaisesta malliesimerkistä. Kiusaamista on monenlaista. Kiusaamis käyttäytymisen lähtökohtia voi etsiä kotioloista, kasvatuksesta, kaveriporukasta, mielenterveydestä. You name it. Kertoisitko sinun ajatuksia kiusaamisen juurista?

Kiusaamisen aiheuttamasta jälkipyykistä puhutaan liian vähän. Vaikka tutkimuksia sen osalta on tehty useita, mihin ja miten paljon kiusaaminen vaikuttaa ihmisen psyykkiseen ja henkiseen kasvuun sekä eheyteen. Sen vaikutukset voivat olla niin voimakkaat, että se määrittää uhrin elämää, valintoja, identiteettiä ja minäkuvaa lopun elämää.

Ellei siihen haeta ja anneta tarpeellista apua. Esim. ratkaisukeskeinen lyhytterapia voi toimia hyvänä ja toimivana apuna, kuten myös psykoterapian eri muodot. Kiusaaminen on erittäin laaja vaikutteinen asia, se ei vaikuta vain uhriin ja kiusaajaan. Kiusaaminen kaikissa erimuodoissa vaikuttaa myös läheisiin ihmisiin, sosiaalisiin suhteisiin ja niiden luomiseen. Kiusaaminen voi jättää syvät arvet ja altistaa esim. traumoille, PTSD:lle, mielenterveysongelmille, päihdeongelmaan, itsetuhoiseen käyttäytymiseen eri muodoissa. Tietenkin se voi altistaa myös rikollisuuteen, kriminaalisuuteen, vankila, sekä muihin laitoshoitoihin.

MITÄ KEINOJA KIUSAAMISEEN PUUTTUMISEEN?

Jos vain löytäisimme keinot siihen, miten saisimme kiusaamisen vähenemään tai miten siihen pystyttäisiin paremmin puuttumaan ja millä keinoilla. Yritän olla optimisti ja ajatella kiusaamista vähenevänä ilmiönä. Ja toivoisin, että eläisimme maailmassa tai maassa missä ihmiset voisivat niin hyvin, ettei kiusaamista esiintyisi näin paljon. Sellaisessa maailmassa, missä ihminen ei purkaisi pahaa oloaan tai muita tunnistamattomia tunnetiloja, jotka nousee pintaan erilaisena kiusaamisena muita kohtaan. Usein tekijä valitsee ”heikomman” uhrikseen.

Olisiko hyvä opettaa jo tarhasta lähtien aina yläkoululle asti erilaisia tunnetaitoja, tunteiden kohtaamista ja käsittelyä. Tunteista puhumista? Ylipäätänsä puhumisen, kommunikaation ja vuorovaikutuksen tärkeyttä ei pidä unohtaa ja niitä taitoja voi ja pitäisi harjoitella. Usein kiusattu vaikenee, kuten myös kiusaaja vaikenee. Tai kiusaaja ei välttämättä osaa ilmaista itseään ja omia tuntemuksia, joka voi johtaa kiusaamiskäyttäytymiseen.

Myös on hyvä tarkastella perheen, kasvuolosuhteiden ja läheisten ihmisten vaikutusta siihen miten lapsi/nuori oppii toimimaan sosiaalisissa tilanteissa, kohtelemaan sekä huomioimaan muita. Myös perheen taustalla voi olla mielenterveys- ja päihdeongelmia, joista lapsi/nuori kärsii, jonka seurauksena hän kiusaa tai alkaa kiusaamaan. Joten minusta kotiolosuhteet, perhesuhteet olisi hyvä tarkistaa ja huomioida tilanteissa, joissa lapsi/nuori kiusaa.

Kiusaaminen voi olla myös sosiaalisen paineen alla olevaa tapahtuvaa, esittämistä, oman paikkansa/roolinsa hakemista, häiriintynyt/vääristynyt käsitys itsestä, muista ja maailmasta. Jonka juurisyihin en nyt paneudu enempää tai syvemmin.

Joka tapauksessa kiusaaminen ei ole lievä ilmiö. Varhaisessa vaiheessa puuttuminen säästäisi yhteiskunnalta rahaa ja resursseja, sekä useita ihmishenkiä. Kiusaaminen on johtanut todella moniin itsemurhiin. Tilastoiden mukaan Vuonna 2022 itsemurhan teki Suomessa 740 henkilöä. Joka on alakanttiin oikeista lukemista.

Tässä muutama esimerkki mitä pahimmillaan voi tapahtua: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009844989.html

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koulukiusattu-poika-teki-itsemurhan-surun-murtama-aiti-he-sanoivat-minulle-ettei-mitaan-kiusaamista-ole/7340636#gs.2ir97q

https://yle.fi/a/3-5100095

Asiaa täytyy tarkastella aina hieman eri näkökulmasta onko kyseessä lapsi, nuori vai aikuinen kiusaaja. Ja missä sitä tapahtuu.

Haluan nostaa myös esille aiheet: Terrorismi ja   rasismi on erittäin vahingollista ja yleistä.

 Onko sinulla kokemusta rasismista? Minkälaista?

Toisen ihmisen kiusaaminen, purkaakseen omaa pahaa oloa, kärsimystä ja tuskaa on todellakin väärä ja epäoikeudenmukainen toimintamalli/kaava. Kanava ja työkalu pahanolon tai muiden negatiivisten tunteiden käsittelyyn ja purkamiseen, pitäisi olla jokin muu, kuin toiseen ihmiseen kohdistuva paha.

NETTIKIUSAAMINEN

Tämän päivän erittäin turmiollisen kiusaamisen muotona ja nousseena ilmiönä tullut nettikiusaaminen, johon puuttuminen ja reagoiminen on vielä vaikeampaa kuin live- elämässä tapahtuvaan. Kaikkiin kiusaamisen muotoihin on vaikeaa puuttua. Kiusaamiseen ja sen ehkäisyyn olisi puututtavat yhä enemmän ja varhaisessa vaiheessa. Keinoja sen toteutumiselle täytyisi jatkuvasti kehittää ja niihin pitäisi panostaa. Esim. projekti/hanke tyylisesti. Jotta voisi löytyä parhaimmat tavat ja tyylit kiusaamisen puuttumiseen ja ehkäisyyn.

Uusia tapoja löytää kiusaajat tai puuttua kiusaamisen muotoon varhaisessa vaiheessa. Apu olisi hyödyllisin, jos sitä annettaisiin molemmin puolisesti yksilöllisesti ja pitkä aikaisesti, mutta tähän tuskin resurssit ja keinot riittää?

Poliisi tekee myös töitä nettikiusaamisen torjunnan/puuttumisen ja nettikäyttäytymisen valvonnan parissa. Nettipoliiseja toimii useampia. Nettipoliisin löytää myös Whatsappista.

Mitä keinoja olette käyttäneet tai nähneet käytettävän kiusaamistilanteissa tai sen ehkäisyssä?

  • Päiväkodissa?
  • Koulussa?
  • Vapaa-ajalla?
  • Harrastuksissa?
  • Työpaikalla?
  • Netissä?
  • Ihmissuhteissa?
  • Muualla, missä?

 Koskee siis kiusaamista niin lapsiin/nuoriin kuin aikuisiin/vanhuksiin kohdistuvaa kiusaamista tai syrjintää.

Otetaan myös ideoita ja ajatuksia vastaan mitä keinoja voisi olla kiusaamiseen puuttumiseen ja kiusaamisen ehkäisyyn?

Tätä aihetta on hyvä pohtia monessa eri ammattiryhmässä ja yksilönä.

MITÄ JOS KIUSAAMINEN VÄHENTYISI?

Jos kiusaamista saataisiin vähennettyä ja sen molempien roolien riittävään apuun panostettua, vähentäisi se sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettiä ja rahaa myöhemmässä vaiheessa. Kuten surullisia ääri esimerkkejä, mitä voi tapahtua kun/jos uhrin mielenterveys järkkyy pahasti, eikä hän saa tarvittavaa ja riittävää hoitoa. Niin itsemurhia kuin ulkopuolisiin kohdistuvia henkirikoksia on paljon. Josta juuret löytyvät mm.kiusaamisesta. Joten ihmishenkiä säilyisi.

Kuulen mielelläni muidenkin omia tarinoita joko kiusaamisen uhrina tai kiusaajan roolissa olemisesta.

Kuten myös kokemuksia, ajatuksia, tarinoita ja näkemyksiä aiheesta kiusaaminen ja kiusaamisen aiheuttamat jäljet, traumat, mielenterveysongelmat ja päihdeongelmat, kuten myös oma kuvaan ja itsetuntoon aiheutuneet ja vaikuttaneet asiat? Erilaiset syömishäiriöt ja muut ”rankaisevat” käytöshäiriöt ovat tyypillisiä kiusaamisen uhriksi joutuneilla.

MIEHIIN KOHDISTUVA KIUSAAMINEN JA VÄKIVALTA SUHTEISSA

Aihe, josta puhutaan ja uutisoidaan liian vähän, on myös miehiin kohdistuva kiusaaminen ja väkivalta. Varsinkin suhteessa olevaa naiselta lähtöisin olevaa niin henkistä kuin fyysistä väkivaltaa esiintyy paljon, uhreja todella riittää. Mutta kuinka moni puhuu asiasta tai hakee/saa apua?

LÄHETÄ OMA KOKEMUKSESI MINULLE: addiktiojahyvinvointi@gmail.com

Minkälaista?

Kuten kaikki kiusatun uhrit, haetko apua? Mitä? Onko siitä hyötyä?

Tunnetko kiusaamisen vaikuttaneen sinuun paljon erilaisin negatiivisin oirein koko loppuelämän vai oletko löytänyt keinot päästä vanhoista haavoista ja arvista irti?

Kerro tarinasi, selviytymisesi, henkisen kasvun tarina! Niitä varmasti riittää, niin uhreja kuin tekijöitä.Ja yhtä paljon tarinoita ja näkökulmia, joista jokainen on itselleen henkilökohtaisesti totta.

Jokaisen kiusaamisen uhrin tavat reagoida, puolustaa ja suojella itseään ovat erilaiset. Tunnista omasi, jotta voit vahvistaa niitä.

Jokaisen tunne on todellinen ja aito, ulkopuolinen ei voi tietä tai sanoa miltä toisesta tuntuu, se on jokaisen henkilökohtainen kokemus/tuntemus. Ja jäljet sen mukaiset kuinka pahaa kiusausta/väkivaltaa on tehty, ja miten sitä on käsitelty ja hoidettu. Vai oletko jäänyt asian kanssa yksin? Ja törmäät menneisyytesi mörköön yhä uudelleen ja uudelleen?

Voit lähettää niitä minulle s.postiin addiktiojahyvinvointi@gmail.com

MITÄ KIUSAAMINEN TARKOITTAA?

Kiusaamisella tarkoitetaan tahallista ja toistuvaa toisen epämiellyttäväksi kokemaa psyykkistä tai fyysistä toimintaa. Riidasta kiusaamisen erottaa kiusaajan ja kiusatun välinen vallan epätasapaino: vahvempi tai vahvemmat alistavat puolustuskyvytöntä.

Kiusaajia voi olla yksi tai useampia. Kiusaaminen voi olla esimerkiksi tönimistä, lyömistä, haukkumista ja pilkkaamista, seurasta pois sulkemista, ilkeitä puheita – mitä tahansa sellaista, jolla pyritään vahingoittamaan tai loukkaamaan toista. Kiusaaminen merkitsee usein uhrin eristämistä luokan, ryhmän tai virtuaaliryhmän sosiaalisesta kanssakäymisestä.

HUOM. VANHEMMAT JA LASTEN KANSSA TYÖSKENTELEVÄT JA KAIKKI MUUT LISÄÄ KIUSAAMISESTA, MITEN TOIMIA JNE.ERITYISESTI KOULUKIUSAAMISESTA. SUOSITTELEN TUTUSTUMAAN. https://www.mll.fi/vanhemmille/tukea-perheen-huoliin-ja-kriiseihin/kiusaaminen/

TÄSSÄ WIKIPEDIAN LINKKI KIUSAAMINEN. JOS SINULLEON EPÄSELVÄÄ MITÄ TARKOITAN KIUSAAMISELLA, TUTUSTU TÄHÄN LINKKIIN: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiusaaminen

MITÄ KIUSAAMIEN VOI AIHEUTTAA?

Kiusaaminen voi aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta, pelkoa ja jännitystä jokapäiväiseen elämään. Sekä sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Alisuorittamista, itsensä pienentämistä, häpeää, alemmuudentunnetta, mielenterveysongelmia ja mielisairautta. Listaa voisi jatkaa kuin Runebergin runoja.

Nopea avun saaminen on erittäin tärkeää. Kiusaamisen ja väkivallan aiheuttamat negatiiviset tunteet voivat jättää nopeasti jälkensä kehoon (hermostollisesti), itsetuntoon ja mieleen. Pahimmillaan lapsuudessa tai nuoruudessa koettu kiusaaminen vaikuttaa elämään vielä aikuisenakin. Toistuva kiusaaminen on väkivaltaa – ja väkivalta jättää aina jäljen. Väkivalta vaikuttaa jollain tavoin kaikkien osapuolten elämään.

Jos kiusaaminen täyttää rikoksen tunnusmerkistön, rikoksen tekijä voi joutua rikos- ja vahingonkorvausvastuuseen teostaan.

TÄSSÄ HYVÄ JA AMMATTIMAINEN SIVUSTO AIHEESTA: https://www.riku.fi/rikoksen-uhrina/lapsi-ja-nuori-rikoksen-uhrina/kiusaaminen/

KIVA JA KIITOS JOS JAKSOIT LUKEE TÄNNE ASTI. LAITAN TÄHÄN PERÄÄ LIUDAN KYSYMYKSII MINKÄ POHJALTA VOIT KIRJOTTAA OMAA TARINAA SUN KIUSAAMISKOKEMUKSEST JA MUUTENKI SIIHEN LIITTYVIST ASIOIST. EI TARVI SUORAA VASTAA NIIHIN KYSYMYKSII, VASTAA ENNEMMIN SUN OMASSA TARINA MUODOSSA MISSÄ ILMENEE VAA NIIT ASIOIT MITÄ KYSYN. NE KYSYMYKSET ON VAA AUTTAMAS SINUU KEKSIMÄÄ MISTÄ KIRJOTAT!

KIITOS IHANA. JA KIRJOTA PIKKUHILJAA, AJATUKSEL, JA KOHTAA NE ASIAT JA TUNTEET MITÄ TULEE MIELEE. VOIT KIRJOTTAAVNIIT KANS TÄHÄN, JA SIT VOIJAA KÄYÄ SEN JÄLKEE LÄPI.  KUN KÄSITTELET JA OKSENNAT TRAUMAT PIHALLE. NYT ANTAA PALAA JA MIETI TARKASTI. TÄÄ ON LÄHINNÄ SUN ITTES TAKII. MUISTA SE 😊

-Minkä ikäisenä ja missä sinua aloitettiin kiusaamaan? (tarha, eskari, koulu, ammattikoulu, työpaikka tms)

-Minkälaista kiusaaminen oli? Haukkumista? Fyysistä väkivaltaa? hyväksikäyttöä? Jotain muuta? mitä?

-Tiedätkö mistä syystä tai minkä takia sinua on kiusattu?

-Ymmärsitkö/ymmärrätkö itse, että vika ei ole sinussa, vaan usein itse kiusaaja on se, joka tarvitsisi myös ammattiapua. Kiusaaminen kertoo omasta pahasta olosta.

-Minkälaisia kiusaajat olivat luonteeltaan mielestäsi? Oliko heissä jonkinlaisia yhdistäviä tekijöitä , jos niitä oli useampi kuin yksi?

-Oliko kiusaajia yksi vai useampi?

-Onko sinua kiusattu aikuisiällä? Jos on, missä ja miten?

-Pystytkö kuvailemaan jotakin tilanteita kiusaamiselle? Sanoja tai tekoja?

-Miten asiaan puututtiin koulussa/töissä? Tai muuten?

-Kiusaamisen alettua jatkoitko koulun käyntiä, pysyitkö samassa työpaikassa, pystyitkö jatkamaan normaalisti arkeasi?

-Oliko kiusaamista vapaa-ajalla?

-Auttoiko sinua kukaan? Koitko olevasi yksin asian kanssa?

-Puututtiinko kiusaajan toimintaan tai annettiinko hänelle tarvittavaa apua/hoitoa? Onko tietoa?

-Annettiinko hoitoa esim. psykologin tai psykiatrin luona? Sinulle ja kiusaajalle?

-Oliko jälkipuintia tai jatko toimenpiteitä?

-Mitä oireita sinulle tuli kiusaamisesta ja miten ne ilmeni? (itsetunto, epäluottamus, itseinho, unettomuus, muita mielenterveys- tai päihdeongelmia?

-Tapahtuuko kiusaamista sinusta paljon? Ja minkälaiseen kiusaamiseen olet törmännyt?

-Annetaanko sinusta tarpeeksi apua/tukea/ohjausta ja ylipäätänsä puuttumista kiusaamiseen, sen uhreille ja tekijöille?

-Mitä muuta ajatuksia sinulla tulee kiusaamisesta ja miten se vaikuttaa mielestäsi elämääsi tai loppuelämään ja kuinka paljon sitä joutuu mahdollisesti työstämään?

-Pystytkö kuvailemaan psyykkis-fyysisiä oireita/tunteita miltä kiusaaminen sinusta tuntui kehollisesti?

esim. pahoinvointia, sydämen tykytyksiä, hengen ahdistusta, vatsa vaivoja, ihottumaa, väsymystä ,ahdistusta, pelkoa

-Oletko kohdannut kiusaajia myöhemmin? Jutellut heidän kanssaan? Millainen mahdollinen kohtaaminen oli? Onko kukaan kiusaajista pyytänyt anteeksi?

-Mitä haluaisit sanoa, tsempata tai antaa ohjeita heille, jotka olevat kiusaamisen kohteena? Mitä sanoisit itsellesi ollessasi kiusattuna, kun kiusaaminen on ohi? tai kiusaajana? Vuosien jälkeen mitä sanoisit itsellesi

-Mitä sanoisit sinun kiusaajillesi? Terveisiä heille? Tiedätkö miten heillä menee? Onko paha karma mennyt heihin?

-Miten kiusaamiseen voitaisiin puuttua paremmin? Mitä keinoja? Miten voitaisiin välttyä kiusaamistilanteilta ja kokemuksilta?

-Onko sinulla ystäviä/tuttuja joita on myös kiusattu? Minkälaisia heidän kokemukset? Pystytkö puhumaan aiheesta kenenkään kanssa? tai saatko vertaistukea/apua jostakin tarvittaessa?

Tässä nyt vähä pohjaa ja ajatuksia minkä pohjalta voisit kirjottaa tekstiä. Ja samalla tietty haluun, että pysähdyt miettimään kysymyksiä ja käymään ne itsesi kanssa läpi. Siitä on apua sinulle.