Sosiaalinen media ja nettiriippuvuus

Mitä ei ole nettiriippuvuus tai someriippuvuus?

Se on kaikkea muuta kuin mitä tulet lukemaan alla. Jatka kuitenkin lukemista. Kohta luvassa monien eri ihmisten ajatuksia ja näkökulmia, eri ikäpolvista, sukupuolista, ammateista olevia henkilöitä kertovat ajatuksistaan.

Mitä tarkoitetaan sanalla nettiriippuvuus tai someriippuvuus?

Aiheesta on varmasti enemmän kirjoituksia kuin Filippiineillä on orpolapsia asumassa Manilassa siltarakenteissa tai siltojen alla. Vanhemmat kuolleet, ehkäpä huumesodan takia poliisi ampunut, tai vanhemmilla ei yksinkertaisesti ole varaa huolehtia ja elättää lapsiansa. Silloin lapsi jää kadulle. Osa lapsista haluaa kaduille, erittäin kurjien kotiolosuhteiden takia. Syitä on monia ja tilanne on katastrofaalinen ja surullinen. Olen nähnyt tätä omin silmin. Slummeja ja porvari hotelli ja resortti aluetta vieri vieren. Slummit ajetaan ahtaalle ja ihmiset häädetään toisaalle. Tästä aiheesta joskus enemmän nyt takaisin riippuvuuksiin, mitä myös siellä Filippiineilläkin on.

Huumeriippuvuus, ihmiskauppa, erilaiset seksuaalisuuteen liittyviä riippuvuuksia ja pakkomielteitä. Netti- ja someriippuvuus ei ole siellä suurimpana ongelmana, varsinkaan köyhimpiä ihmisryhmiä se ei koske. Heitä on siellä paljon. Ei ole sosiaaliturvaa, kouluja, opiskelumahdollisuutta, tasa-arvoa, elintasoa, verkostoja, esim viemäristö, sähkö.. mitä nyt kehitysmaasta voit ajatella. Siellä on paljon jotain sellaista mitä meillä kehittyneimmissä länsimaissa ei ole, ainakaan niin paljon. Siellä on yhteisöllisyyttä, pyyteettömyyttä, onnellisuutta, hymyä. Pienistä asioista nauttimista, elämistä hetkessä, kiireettömästi. Usein uskontona esim. Buddhalaisuus, Hindulaisuus, Muslimi. Se näkyy kulttuureissa paljon. Reissu juttuja myöhemmin.

Mitkä saamarin riippuvuudet, taas. Aina vaan riippuvuuksia riippuvuuksien perään. Yhdestä riippuvuudesta kun pääsee niin tilalle tulee taas uusi. Ennenkuin pääsee irti mielen kahleista.

Nämä riippuvuudet kuuluvat toiminnallisiin riippuvuuksiin, joista voit lukea lisää tästä linkistä.

Nettiriippuvuudesta voit lukea lisää: Nettiriippuvuus-Päihdelinkki

Mikä on nettiriippuvuus?

Nettiriippuvuudella tarkoitetaan hallitsematonta ja pakonomaista internetin käyttöä, joka intensiivisyytensä vuoksi aiheuttaa haittoja muilla elämänalueilla. Se pitää sisällään melko laaja-alaisesti erilaisia käyttäytymiseen ja itsekontrolliin liittyviä ongelmia.

Mitä on Someriippuvuus?

Someriippuvuudella voidaan tarkoittaa sitä, että ihminen viettää aikaa somessa niin paljon, että toiminta muuttuu yksilölle ja ympäristölle haitalliseksi. Some tulee sanasta sosiaalinen media ja usein sosiaalisesta mediasta puhuttaessa keskitytään yhteisöpalveluihin kuten Facebookiin tai Instagramiin.

Someriippuvuuden 5 hälytysmerkkiä – Selaatko puhelinta sängyssä heti herättyäsi?

Alla hyvä artikkeli someriippuvuuden hälytysmerkeistä.

https://hidastaelamaa.fi/2018/10/5-merkkia-someriiippuvuudesta-selaatko-puhelinta-sangyssa-heti-herattyasi/

Sosiaalinen media ja riippuvuus yksilöllisistä näkökulmista

Nyt niitä lupaamiani eri ihmisten näkökulmia ja ajatuksia aiheesta. Pystytkö samaistumaan? Herättääkö nämä jotain ajatuksia tai tunteita? Vai kenties kiinnostaa kuin kilo kiviä?

Riippuvuus kuin riippuvuus.

Ja someriippuvuus, joka on valitettavan yleistä tänä päivänä. Ei niin turmiollista kuin esim. päihteet tai peliriippuvuus. Ilmiönä someriippuvuus on räjähtänyt käsiin vuosi vuodelta, sen jälkeen kun alkoi tulemaan erilaisia älyluureja, tabletteja sun muita laitteistoja. Sosiaalinen media kantaa oman kortensa kekoon moniin mielenterveydellisiin häiriöihin, riippuvuuksiin, itsetuntemukseen, luottamukseen. Ruutujen takainen maailma osittain myös tappaa ihmisen luovuutta, mielikuvitusta ja kykyä olla omien ajatusten kanssa ja läsnä.Sosiaalisella medialla ja some riippuvuudella on todella iso merkitys sekä vaikutus meidän yhteiskunnassa. Se vaikuttaa yksilötasolla mutta myös isommassa kokonaisuudessa.

Toki sosiaalisella medialla on paljon hyviäkin ominaisuuksia ja vaikutuksia, mutta myös paljon niitä huonoja. Pointtina on se, että sosiaalinen media vaikuttaa paljon, oli se sitten hyvää tai huonoa. Sillä on vaikutusta moneen asiaan, mm. omakuvaan, itseluottamukseen, psyykkisiä vaikutuksia monenlaisia. Monet katsovat ihmisten ”täydellistä” elämää ja ulkomuotoa somen kautta, välttämättä ymmärtämättä, että se on vain pintaa ja muokattu nimenomaa sellaiseksi mitä haluaa ulospäin näyttää.

Monet voivat verrata itseä ja omaa elämää näihin muokattuihin, fiktiivisiin kiiltokuviin. Voit ehkä jo oivaltaa mitä se tekee mielelle, omanarvontunteelle, minäkuvalle, rohkeudelle olla omanlaisensa, ainutlaatuinen yksilö. Monet lähtevät massaan mukaan ja alkavat muokkaamaan itseään ja omaa elämää sellaiseksi mitä ihailee sosiaalisessa mediassa muiden ihmisten ulkoisessa olemuksessa ja elämässä, joka usein on pelkkää illuusiota. Sosiaalinen media ja someriippuvuus vaikuttaa myös ajankäyttöön, ajankäytön hallintaan, mielikuvitukseen ja sen käyttöön (latistumiseen), vähentää aitoja live kohtaamisia, huonontaa vuorovaikutustaitoja sekä sosiaalisia taitoja. Antaa vääränlaista maailmankuvaa. Taannuttaa, laiskistuttaa sekä muovaavat aivoja ja ajatteluamme.

Nyt hieman fakta tietoa tähän väliin…

Miten nettiriippuvuus ilmenee?

Fyysisiä oireita ovat päänsärky, väsymys, huimaus, niska- ja selkäkivut. Liiallinen netin käyttö vie myös aikaa sosiaalisesta elämästä, harrastuksilta, kaverien ja perheen yhteisestä ajasta. Se hallitsee elämääsi ja käytät siihen kiken mahdollisen ajan,tulet ehkä vihaiseksi jos et pääse koneelle tai puhelimelle? Riippuvuuksien kohdalla usein puhutaan siitä, kuinka se vaikuttaa koko lähipiiriin.

Sosiaalinen media ja riippuvuus ammattimuusikon ajatuksia.

Hän ei itse tituleeraa itseään ammattimuusikoksi, mutta hänen taitonsa, ajan ja lahjojen käyttö edellyttäisi hänelle mahdollisuuksia elättää itsensä intohimoisella harrastuksella.

Työskenteletkö sosiaalisessa mediassa?

Itse en työskentele, enkä tietokoneella. Teen juuri en verran kun tuntuu hyvältä. Minun elinkeino ei toistaiseksi vielä ole ”ruutujen” varassa. Mutta luultavasti joskus menossa siihen suuntaan. Ehdollistan itseni hyvälle ”ruutuajalle.” SItä voi käyttää myös järkevästi, ja kai joskus on hyvä laittaa aivot narikkaan. Jos ei muilla tavoin onnistu, niin monilla auttaa kun pitää televisiota, tietokonetta t,s päällä ja pitää siellä leffan tai sarjan pyörimässä. Myös äänikirjat ovat todella suosittuja nykyään, erilaiset podcastit, tubetus jutut jne.

Mutta.. Voin kokemuksesta sanoa, ettei rakkaan ja tärkeän harrastuksen intohimoinen tekeminen muuttaminen elinkeinoksi ja ”pakotteeksi, ole aina todellakaan järkevää. Jokaisen täytyy osata itse piirtää tai löytää oma rajansa, ettei tekemisestä ja asiasta tulisi rasite ja inho. Entiinen voimavara muuttuu asiakasi joka syö voimavaroja.. Tai asiat voivat mennä todellakin hyvin, motivaatio, intohimo ja päättävisyys pysyy meinigissä mukana, sato tai paistoi. Kun kuuntelet omaa tunnettasi yhdistettynä tarpeen mukaan järkiajatteluun, huomaat hälytysmerkit ja uutokset hyvissä ajoin. Jolloin ”virheliike” on helpompi oikaista, korjata ja suoristaa.

Höllis helle, hellettä pakkasen keskelle. Miten markkinoida itseään muusikkona, taiteilijana jos et käytä mielelläsi sosiaalista mediaa?

Se on nykään monien nöyrryttävä, tai pystyä ajallisesti olla muutoin aktiivinen ja esillä..

Tässä teksti sellaiselta virtuoosilta, joka tekee musiikkia, räppi lähellä sydäntä.(muuallakin kun pimeässä autotallissa öisin, piripäissään. Ei kuulu siis tämäntyylisiin räppisankareihin. Asiallinen, hyvää energiaa, kaunista sisäistä maailmaa humoristisella otteella ja swengaavalla biitillä. Suosittelen tutustumaan myös hänen musiikkiinsa. Tämä on nouseva tähti. Ehkä voimme odoittaa häneltä jotakin yllätyksiäkin, lähiaikoina. Pysy siis tämän cool duden musiikki matkassa mukana. Luvassa positiivista vibaa. Tää tyyppi tekee tätä silkasta intohimosta ja sydämestä. Elämäntyyli. Jos hyvä säkä käy, saamme häneltä myöhemmin kirjoituksen ehkäpä unelmista, intohimosta, tavoitteista, sisäisestä äänestä. Ken tietää. Innolla jäämme odoittamaan. Kyseessä artistinimeltään: Jomppa. Löytyy youtubesta sekä spotifystö Jomppa, sekä Jomppa ja Bolo. Tää on yks mun suosikki heiltä. ”Koskaan ei o liian myöhäistä tavoitella unelmia.” Kuuntele ni ymmärrät heebojen sanonnan. Takuuvarma hyvä fiilis. Siellä vähän vahempaa (ei kuitenkaan kovin vanhaa tuotantoa)

Uusinta löytyy nimellä: Kipinöivät Mikit. Ja instagramista: kipinöivätmikit. Tässä loistava uusi biisi heiltä: Höllis helle. Sen lisäksi, että Jomppa osaa musiikin saralla paljon, on hän myös hyvä, luonnollinen, chilli esiintyjä. Tanssi moovit lähtee ku parkettien partateräl konsanaan, tosin vähän erityylistä tanssia. Mieletön tyyppi kuunnella ja katsoa. Viihdyttävä ja paljon positive vibes. Tsempit Jompalle! Jatka sitä mitä rakastat. 🙂 Laita tilaukseen heidän kanavaa ja tuetaan ja kannustetaan musiikin luomista.

Heittää keikkaa, esiintyy ja tekee sitä mitä rakastaa. Inspiroiva ihminen. Hurmaa tanssitaidoillaan, yleisellä aidolla olemuksella. Käyttänyt ajan itsensä kehittämiseen ja panostanut luovuuteen. Ei siitä sen enempää, lukekaa ja pohtikaa. Jokaisella oma näkemys ja kokemusmaailma ruuduista.

Näkemyksiä ja pohdintaa..

Mul on päihteistä kokemusta ja sivustaseuraamista. Mielenterveydestä sen verran et kuka nyt muka ei olis vähän sekasin ja kuule ns. ääniä päässään. Kaikki riippuu siit mitä on tapahtunut ja miten sen käsittelee. Mut mul tuli mieleen että tähän sun blogiin pitää saada aihe sosiaalisesta mediasta. Se jos joku koukuttaa kenet vain.

Internet, hyvä vai huono asia?

Tulee heti mieleen ääripäät. Joko vahva kyllä tai vahva ei. Netissä kukavaan voi haukkua ketävaan koska ei näe toista ihmistä fyysisesti. Siellä voi olla ilkeä ja irstas ilman rangastusta. Silti se koukuttaa koska siellä on myös hyviä puolia. Toisia kannustetaan tykkäyksillä, seuraajilla ja kommenteissa kehutaan. Silti itse paljon kommentteja lukeneena niin kyllä siellä negatiivisuus on enemistöä. Se auttaisi mua varmasti luomaan musiikkiuraa todella paljon, mutta kynnys rekisteröitymiseen isompi. Oon joskus melkein 20 vuotta sitten ollut ii2 ja irc-gallerias ja muutama vuos sitten kokeilin sinkku aikana tinderii, mutta ne ei vaan ole mun juttu. Pärjään ihmisten kanssa paremmin läsnä.

Kännykkä, puhelin, tietokone vie huomion ja läheiset ihmiset

Sivusta oon seurannu kun sukulaiset, kaverit ja jopa puoliso ovat joskus paikalla samassa tilassa mutta silti ei läsnä. Naamat kiinni ruudussa selaa snäppii iigeetä tai facee. Vaikka oikea elämä tapahtuu ympärillä. Suuri syy siihen että en ole somessa on juuri sen koukuttavuus. Haluan olla läsnä fyysisesti siellä missä olen, enkä puhelimen näytön kautta.

Illuusia, kulissi ja sosiaalinen media sekä valheellinen totuus

Somessa kaikki näyttää paremmalta kun näkee vain sen mitä kamera näyttää. Jostain luin et pariskunnat jotka päivittää somessa kuinka ihanaa arki on, eroavat nopeammin kuin pariskunnat jotka keskittyy oikeasti toisiinsa, eikä siihen miltä ulkopuolelle näyttää. Mulla on menny aina ihan hyvin ilman somea tähänkin asti. Haluun ottaa selvää voiko artisti pärjätä ilman sosiaalista mediaa nykypäivänä. Onhan mulla tiktok mutta itse pidän sitä enemmän hauskojen klippien suoratoistopalveluna. Oon aina tykännyt katsella hauskoja sketsejä, hienoja tansseja ja ns. meme videoita. Ennen katsoin niitä riemurasiasta sen jälkeen YouTubesta, mutta tiktokista näet niitä nopeasti ilman että pitää etsiä.

Somekiusaaminen ja nettikiusaaminen

Sielläkin kun kommentteja lukee niin kyllä kiusaaminen kukoistaa läsnäolollaan. Kukaan ei puhu kellekään niin rumasti kuin ruudun takaa. Ja jos puhuisi meillä olisi todella iso piikki pahoinpitelyistä ja tapoissa. Miksi se siis koukuttaa? En tiedä.

Muistakaa tehdä asiattomista viesteistä ja käytöksestä rikosilmoitus.

Tässä hyvä kirjoitus: MIlloin nettikiusaaminen on rikos? Markus Talvio Juristi, OTM, toimitusjohtaja

Läheisen someriippuvuus. Nettiriippuvuus parisuhteessa

Tälläinen aihe miltä kuullostaa?

Vajaa kolme vuotta ruutu addiktoituneen ihmisen kanssa eläessä kerron oman kommenttini kuvan aiheeseen.

Toinen oli kirjaimellisesti joka ikinen aamu ensimmäisenä luuri kädessä ja somet auki, samoin jokaikinen ilta. Ja aina ku tulin ite töistä ni AINA luurilla selasi tiktokia ja muuta somea. Kerran katottiin joltain ajan jaksolta ruutu aijat niin ne oli päivittäin 9-12h ! Aivan hullua! Jos mietitää montako tuntia on hereillä ja siitä töissä ja töissäkin ruudun ääressä. Ihan järjetöntä. Ja mulle ihminen kehtasi verrata ruutu aikaa mun työntekoo, olin ihan että et ole tosissasi mitä just vertasit. Väitän että some teki koko ajan ihmisen ärtyisämmäksi, uni tuli hitaammin ja yöllä jos hän heräsi niin AINA alko selata luuria.. no mitä luulet tuliko uni takasin heti,ei tullu. Ja kun ihmisen tarve oli saada koko ajan elämässä enemmän ja enemmän ei some helpottanu asiaa varmastikaan. Ruokki illuusioita ja kalleuksia, luksusta. Ja näin ollen sai tuntemaan riittämättömyyttä ja tyytymättömyyttä.

Aikuisen vastuulla on asettaa itselleen ruutuaika

Sanoin joskus, mitä väliä olisi jos tulisin töistä aijemmin kotiin kun et oo läsnä mun kanssa kuitenkaan vaan koko ajan luurin kanssa. Hän siis jopa katso elokuvaa niin että selasi samalla somea.

Nää asiat ei menny ikinä mun jakeluun mut aikuisen ihmisen ruudun käytölle ei voi mitään, se pitää itse osata rajottaa. Myöhemmin meidän eron jälkeen, myönsi itse et käytti aivan liikaa aikaa some selailuun ja ruutuun ylipäätänsä. Ja siinä kohtaa puhuttiin hyvässä hengessä elämästä ja kaikesta ja itse otti aiheen esiin. Myönsi että ei pystyny kuuntelemaan multa sitä ja myöntämään että olisin ollu oikeessa. Piti ulkopuolisen ihmisen puhua asiasta ja näki ite omassa käytöksessään sen.

Siinä on aikuisen ihmisen ruudun käytöstä kumppanin silmin.

Nettiriippuvaisia hoidetaan Suomessa jo terapialla, nuorimmat vasta alakoululaisia: “Päihderiippuvuutta pelottavampi ja vakavampi ongelma”

Tässä hieman lisää faktaa Ylen artikkelin pohjalta:

Suomessa on havahduttu nettiriippuvaisten määrän kasvuun. Internetin hallitsematon käyttö voi aiheuttaa ihmiselle muun muassa masennusta ja mielialahäiriöitä.

Yllätyitkö, minä en?

Mitä ajatuksia herättää? Kokemuksia?

Luethan allaolevan Yle:n artikkelin. Siinä on hyvää näkökulmaa, pohdintaa ja tutkimuksia

Tässä Yleltä hyvä artikkeli nettiriippuvuudesta.