jooga, mindfulness, tietoinen läsnäolo

Miten harjoittaa tietoista läsnäoloa ja miksi? Mitä hyötyä siitä sinulle on? Jatka lukemista niin tiedät taas enemmän miksi kannattaa harjoittaa mindfulnessia, joogaa sekä tietoista läsnäoloa. Käsittelen myös hieman tunteita ja tärkeyttä olla yhteys omiin tunteisiin.

Joogasta apua ahdistukseen, rentoutumiseen ja kehotietoisuuteen.

Itse joogaan, harjoitan mindfulnessia sekä tietoista läsnäoloa. Miksi? Siihen on monta syytä, niiden kaikkien avulla ylläpidän omaa terveyttä, hyvinvointia ja ennaltaehkäisen niin fyysisiä, psyykkisiä sekä henkisiä ongelmia tai oireita. Nämä toimii minulle kehon- ja mielenhuoltona. Auttaa myös paremmin kiinnittymään itseeni ja omiin tunteisiin, sekä tulen tietoisemmaksi ja herkemmäksi kehon tuntemuksille. Auttavat myös rentoutumaan, rauhoittumaan ja maadoittumaan. Sekä pystyn hoitamaan ja poistamaan tiettyjä tunnetiloja kehosta, esim. joogan avulla. Minulla ahdistus tunteena laukaisee kehooni erilaisia jännitys- ja kiputiloja, sekä hermoston ylivirittäytyneisyyttä. Joogan avulla saan aukaistua paikkoja ja rentoutettua kehoa ja olemaan paremmin läsnä. Keskityn paremmin itseeni ja kehotuntemuksiin. Silloin keskittyminen ja ajatukset eivät pyöri mielessä olevissa asioissa. Kun keho, elimistö ja hermosto rauhoittuu viestittää ne aivoille hädän/vaaran olevan ohi. Ja mielikin rauhoittuu sekä ahdistus helpottaa ja poistuu. Helposti voi käydä niin, että kadotat yhteyden kehoon ja sen tuntemuksiin, sinusta voi tulla turta, jopa tunnoton omalle keholle ja sen merkeille. Yksinkertaisesti kroppasi voi olla niin ”tukkeessa” ja jumissa ettet tunne mahdollisia kiputiloja tai kehon viestejä.

Kehomme ja mielemme ovat viisas kokonaisuus, jolla on kyky hoitaa itseään. Stressi ja kiire voivat kuitenkin vieraannuttaa meidät kehostamme, jolloin emme osaa enää kuulla sen viestejä. Väsymyksellä ja kivulla on silti tärkeää sanottavaa – ne kertovat siitä, miten todella voimme.

”Se, mitä tapahtuu mielessä, koetaan kehossa. Ja se, mitä koetaan kehossa, heijastuu mieleemme”

”Kehotietoisuus on keskeinen käsite tarkasteltaessa kehon, mielen ja meissä virtaavan energian yhteyttä. Kehotietoisuudella tarkoitetaan kykyä aistia tarkasti, mitä omassa kehossa tapahtuu.”

Jos aihe kiinnostaa, suosittelen kirjaa: Kehon viisaat viestit

Nämä kaikki auttavat sinua voimaan paremmin. En tarkoita, että sinun pitää aloittaa nämä kaikki. Voit aloittaa yhdestä. Sinun ei tarvitse tehdä näitä väkisin ja pakolla, pidä mielessä tekemisen miellekkyys. Ja nämä kaikki hellivät sinua ja auttavat löytämään sisäistä rauhaa ja tasapainoa elämääsi ja itseesi. Jos kärsit esim. ahdistuksesta, masennuksesta, pelkotiloista tai jos hermostosi on ylivireä. Lue myös vagushermosta.

Kirjoitan oman näkemykseni joogasta ja läsnäolosta. Joogan rikkaasta perinnöstä nyky-yhteiskuntaamme, jossa näemme paljon pahoinvointia ja mielenterveysongelmia. Jooga, mindfulness ja tietoinen läsnäolo ovat hyviä työkaluja itsestä huolehtimisesta sekä lääkkeettömiä hoitokeinoja moniin asioihin ja vaivoihin. Niiden avulla voit myös ennaltaehkäistä mahdollisia tulevia sairauksia, niin henkisiä, psyykkisiä kuin fyysisiä.

-” Sana, Yoga tarkoittaa liittoa. Liittoa itsesi kanssa. Joogan tarkoitus on tuoda ainut lähemmäs omia tunteita ja kokemuksiasi. Tulla yhdeksi mielen ja tunteiden tasolla ilman sisäisiä ristiriitoja. Jotta voit todella olla läsnä itsessäsi. ”

Yhteys omiin tunteisiin

Olemme tuntevia ja älykkäitä olentoja, mutta ilman yhteyttä tunteisiimme voimme vieraantua itsestämme täysin ja ajelehtia muiden toiveiden ja uskomuksien mukana. Tämä ajelehtiminen on suorassa yhteydessä pahoinvointiin, sillä oma minuus jää huomioimatta.

Tunnistatko tunteitasi? Osaatko sanoittaa ja kuvailla niitä? Ymmärrätkö mistä ja miksi tunteet tulevat? Pysähdy hetkeksi pohtimaan näitä asioita.

Yhteys omiin tunteisiin, niiden ymmärtäminen ja tunnistaminen on iso osa jaksamista, elämänlaatua parantavaa, sekä eheyttävää tietoa ja ymmärrystä. Nämä taidot auttavat sinua myös elämäsi vaikeina aikoina. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja sinulla on oikeus tuntea. Älä pelkää tuntea. Myös ikävät tunteet ovat hyviä, ne opettavat ja antavat suuntaa.

Tunnista omat tarpeesi ja halusi

Meillä jokaisella on erilaiset tarpeemme ja halumme. Ilman omien tarpeiden tunnistamista tai täyttämistä, voimme pahoin. Tunnemme kaipausta, joka haluaa täyttymystä. tämän kaipauksen äärelle istuminen on suuri osa matkalla pahoinvoinnista hyvinvointiin. Sen ymmärtäminen, että tämä kaipaus ei täyty ulkopuoleltamme materiasta, rahasta, ruuasta tai hyvästä suorituksesta. Voimme todella saada täyttymystä vasta pysähtymällä ja tulla itsellemme näkyväksi ja rehelliseksi kysymällä, mitä minä juuri nyt oikeasti tarvitsen? Usein tämän kysymyksen alla ei ole kyse paremmasta työpaikasta tai hienommasta kellosta.

En sano, että näitä asioita ei saisi elämässään tavoitella, jos ne tulevat todella omasta sydämestä eikä toisten toiveista. Sillä meillä jokaisella on täällä oma polkumme kuljettava, ja jos kuljemme toisten toivomaa polkua pitkin emme saa todella mitä todelle sisimmissämme toivomme.

Mitä on jooga? Mitä se merkitsee?

Jooga on teknologia oman itsen ymmärtämiseen ja kuuntelemiseen, jooga on avain tuntemiseen. Kuten yllä sanoin, ilman yhteyttä omiin tunteisiimme vieraannumme itsestämme ja oma elämä voi ajautua kauas omasta todellisuudesta.  

Länsimaissa usein jooga mielletään fyysiseksi harjoituksesta, jossa suoritetaan erilaisia Asanoita. Sana Asana on sankristin kieltä, joka käännetään sanaksi istua.

 Joogan harjoittaminen on istumista itsensä kanssa puhtaassa liitossa, joka kasvattaa tietoisuutta itseemme ja ympärillä olevaan maailmaan.

Kun istumme itsemme kanssa tulemme yhä enemmän tietoisemmaksi itsestämme, ajatuksistamme, kehostamme, tarpeistamme. Tämä tietoisuus lisää hyvinvointiamme.

Mitä jooga sinulle merkitsee? Mikä on sinun lempi jooga?

Miksi läsnäolo on tärkeää?

Jokainen ihminen haluaa tulla huomioiduksi ja kaipaa tasaveroista kohtaamista – toisten ihmisen hyväksyntää ja kunnioitusta. Jopa kaikkein introverteimmat ja ujoimmat. Myös (etenkin) he, jotka näyttelevät vähät välittävän muiden ihmisen mielipiteistä.

Huomaatko murehtivasi menneitä tai kantavasi huolta tulevaisuudesta? Haluatko oppia suhtautumaan itseesi lempeämmin? Pysähdy, jatka lukemista ja löydä uusia tapoja hoitaa itseäsi ja ymmärtämään

Mitä on hyväksyvä tietoinen läsnäolo.

Mindfulness suomennetaan useimmiten joko tietoisuustaidot, hyväksyvä tietoinen läsnäolo tai tietoinen läsnäolo. Tästä linkistä hyvä artikkeli mindfulnessiin.

Mitä on tietoinen läsnäolo?

Tietoinen läsnäolo tarkoittaa, että olet keskittynyt, tarkkaavainen ja täysin tietoinen siitä, mitä juuri nyt tapahtuu sekä sisälläsi – kehossasi, tuntevassa sydämessäsi ja ajattelevassa mielessäsi – että ulkopuolellasi, ympäristössäsi.

Tietoista läsnäoloa voidaan harjoitella ohjatusti esimerkiksi meditaatio- ja Mindfulness-kurssien avulla. Sitä voi myös vahvistaa itse keskittymisharjoituksilla, koska se on tarkkaavainen olotila, joka on luonnostaan olemassa jokaisen sisällä.

Tietoisuustaidot ovat mielen hallinnan taitoja ja siksi niitä on periaatteessa mahdollista harjoittaa missä tilanteessa ja asennossa tahansa. Aluksi kuitenkin kannattaa valita rauhallinen tila ja ottaa miellyttävä asento, jossa on paikallaan tekemättä mitään. Tällöin on helpompi sulkea silmät ja kohdistaa koko keskittymiskykynsä kehoonsa, esimerkiksi hengitykseensä. Mielen tiedostamista haetaan kehollisuuden tiedostamisen avulla, havaitsemalla sisälle kehoon.

Tietoinen läsnäolo vaatii erityisesti alussa keskittymistä, koska joudumme ohjelmoimaan uudelleen jatkuvaan ulkoiseen stimulaatioon tottuneita aistejamme ja hermostoamme pysymään tässä sisäisen tarkkaavaisuuden tilassa. Jatkuva puhelimen ja sähköpostin tarkkailu sekä keskeytykset työssä voivat aiheuttaa sen, että keskittymiskykymme heikkenee ja mielestämme tulee yliaktiivinen. KUULOSTAAKO TUTULTA? YLIKUORMITUS JA JATKUVA TARVE OLLA JOLLEKKIN TOISELLE SAATAVILLA?

Voit harjoittaa myös TRE-stressinpoisto liikkeitä, jos sinulla on stressiä, kiputiloja, ylikuormitusta, patoutuneita tunteita kehossasi, traumaa jne. Jos kiinnostut, lue oma artikkeli aiheesta.

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen (sisäinen tarkkailu) on vastapainoa ja palautumista tälle ulkoisiin vaihtuviin virikkeisiin huomion keskittämiselle (ulkoiselle tarkkailulle).

Tästä hyvä linkki ja kirjoitus tietoisen läsnäolon harjoitteluun Mielenterveystalo.fi sivustolta

Mitä tarkoittaa tietoisuustaidot?

Tietoisuustaito, myös tietoisuustaidot, tietoinen läsnäolo, hyväksyvä tietoinen läsnäolo tai mindfulness, tarkoittaa tietoista läsnäoloa ja tietoisuutta mielen tuottamista kokemuksista ja tulkinnoista; mielen tyynnyttämistä ja kehon omien kokemusten uteliasta ja hyväksyvää havainnointia; oman olon kuuntelemista.

Tietoisuustaidot ovat mielen hallinnan taitoja ja siksi niitä on periaatteessa mahdollista harjoittaa missä tilanteessa ja asennossa tahansa.

 Aluksi kuitenkin kannattaa valita rauhallinen tila ja ottaa miellyttävä asento, jossa on paikallaan tekemättä mitään. Tällöin on helpompi sulkea silmät ja kohdistaa koko keskittymiskykynsä kehoonsa, esimerkiksi hengitykseensä. Mielen tiedostamista haetaan kehollisuuden tiedostamisen avulla, havaitsemalla sisälle kehoon.

Mihin mindfulness ja tietoisuusharjoitukset voi auttaa?

Mindfulness voi olla avuksi masennuksen, ahdistuksen, stressin ja kivun lievittämisessä, mutta se voi myös olla avain onnellisempaan, rennompaan ja tietoisempaan elämään. On jopa havaittu että näiden taitojen säännöllinen harjoittaminen tukee fyysistä terveyttä ja lisää vastustuskykyä.

Harjoittelun tarkoitus ei ole vain keskittyä hengitykseen loputtomasti tai tyhjentää ajatuksia. Hengitykseen keskittymisen tarkoitus on oppia oivaltamaan ja tavoittamaan tietoisen läsnäolon tila. Harjoittelun pidemmän aikavälin tavoite on oppia elämään arjessamme vahvemmin tietoisesti läsnä. Tällöin otamme toiminnastamme syvällisemmän vastuun ja ohjaamme elämäämme arvojemme mukaisesti tietoisesti. “Tällöin voi tuntea elävänsä, eikä vain suorittavansa elämää”, toteaa In Praise of Slowness -kirjan (suomennettuna Slow – elä hitaammin) kirjoittanut Carl Honoré. Tietoisuustaitojen vahvistuminen parantaa keskittymiskykyä, läsnäolevuutta, suvaitsevaisuutta ja tunnetaitoja sekä työssä että perhe-elämässä.

TUSKIN TÄLLÄ KERTAA ENEMPÄÄ TÄSTÄ AIHEESTA, ETTEI TULE ÄHKYÄ!

EI MUUTA KUIN, HARJOITTELEMAAN TIETOISTA LÄSNÄOLOA, JONKA AVULLA SAAVUTAT PAREMPAA KOKONAISVALTAISTA HYVINVOINTIA!

Laita omia kokemuksiasi ja tarinoita tietoisesta läsnäolosta ja sen harjoittamisesta.

Mitä keinoja käytit/käytät?

TÄMÄ ON ERITTÄIN TÄRKEÄ JA AJANKOHTAINEN AIHE, NYKYISESSÄ KIIREELLISESSÄ ELÄMÄNRYTMISSÄ JA SUORITUSKESKEISESSÄ YHTEISKUNNASSA.

LISÄÄ TIETOISESTA LÄSNÄOLOSTA JA SEN HARJOITUKSISTA TÄÄLTÄ LINKISTÄ: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/tietoinen-lasnaolo

SUOSITTELEN TUTUSTUMAAN JA PEREHTYMÄÄN.