Mitä on addiktio?

Minäpä kerron hieman, tiedän, että addiktio aiheeseen liittyen on monia artikkeleita ja julkaisuja. Mielipide ja tietotekstiä. Tähän kirjoittamaani artikkeliin olen pyrkinyt kokoamaan niin tietoa, mielipiteitä, kuin kokemusasiantuntijuutta.

Avaa mielesi ja opi uusia asioita

Kyse ei ole niinkään, miksi joku käyttää, vaan miksi joku ei lopeta käyttämistä?

Addiktion kahdet kasvot, pyrin tässä artikkelissa kertomaan mahdollisimman ytimekkäästi ja ymmärrettävästi, mitä addiktio on ja mitä se tekee ihmiselle. Sinulle, joka et ole sairastunut tähän pirulliseen sairauteen tai sinun aivokemiasi eivät ole herkät riippuvoitumaan, koitan aukaista riippuvuuden eli addiktion todellisen luonteen mahdollisimman selkeästi.

Riippuvuus voi myös olla perinnöllistä, opittua tai vahingossa hankittu vankila pääsi sisälle, josta et niin vain pakene. Pako vaatii voimaa, itsekuria, motivaatiota ja soturillisen luonteen. Taistelija.

Sinulle, jolle tämä on tuttu aihe, niin tiedät lukemattakin, mitä tarkoittaa addiktio?

Se ei ole mikään vitsi tai tahtotila, pahimmassa tapauksessa se on maanpäällinen helvetti, missä olet yksin, etkä löydä ulospääsyä. Mielestäsi tulee sinun todellinen pahin vihollisesi, se on salakavala ja kääntyy sinua vastaan. Jokainen ajatuksesi, tekosi, askeleesi ja tunteesi pyörivät sinun addiktiosi ympärillä ja sitä kohti, niin ettet välttämättä itse sitä huomaa, ennen kuin on jo myöhäistä. Myöhäistä siinä mielessä, että aivosi on jo sairastuneet sairauteen nimeltä addiktio, riippuvuus, pakko-oireinen häiriö. ”Pakko saada, jotain niin paljon ja pakkomielteisesti, että olet vaikka valmis myymään äitisi tai tekemään asioita vasten sinun moraaliasi.” Addiktio ohjailee siis sinua kuin, lapsi lennättää leijaa. Leijan lennätyksessä naru/narut on lennättäjän käsissä, se voi ohjata sitä, mihin suuntaa hän haluaa.

Mutta addiktiossa se on toisin päin, olet leija, ja päihderiippuvuus, peliriippuvuus, lääkeriippuvuus, ostosriippuvuus, nettiriippuvuus tai jokin muu

  1. HAITALLINEN RIIPPUVUUS ohjailee sinua, päättää milloin lennät ja tulet alas, päättää suunnan ja korkeuden. Olet vain talutusnuorassa tai orjana, miten sitä kukakin haluaa kuvailla.

On myös

  • EI HAITALLISIA riippuvuuksia, jotka on hyödyllisiä, elämää ylläpitäviä ja terveitä riippuvuuksia. Esimerkiksi syöminen, juominen, nukkuminen, ihmissuhteet, seksi, hygienia jne.

Nämäkin kyllä voi kääntyä haitallisiksi riippuvuuksiksi tai pakko-oireiseksi häiriöksi joko

  • toiminnalliseen tai
  • ajatukselliseen muotoon.

Tässä kirjoituksessa perehdytään lähinnä haitallisiin riippuvuuksiin ja siihen mitä se tarkoittaa yms.

Haluan kuitenkin mainita, että kaikilla ihmisillä on riippuvuuksia tai pakko toimintoja/ajatuksia, ihminenhän on yhtä toistoa toiston perään, rutiineja rutiineiden perään. .

Ne toistot, rutiinit, ajatus- ja toimintamallit voivat vain herkästi jäädä ”loopille”, tai vie terveyttäsi ja elämänlaatua huonompaan suuntaan. Silloin puhutaan haitallisesta, hoitoa vaativasta riippuvuudesta.

Toki, eihän ongelmia ole, jos niitä ei näe.

-Tieto ja ymmärrys itsestään voi lisätä tuskaa hetkellisesti, mutta pelastaa pidemmällä aikavälillä.

Pohdi omia ajatus- ja toimintamalleja, onko jotain jotka häiritsee tai ahdistaa sinua, aiheuttaa huolta tai lisää pahaa oloa? Voisiko kyseessä olla riippuvuus, johon toleranssi ja pakonomaisuus kasvaa pikkuhiljaa ja imee sinut mukaasi, jokaista solua myöten.

Mikä on addiktio?

Pakonomainen tarve tehdä jotakin toimintoa seurauksista huolimatta tai kokea tietynlaista tunnetilaa tai päästä jostakin tunnetilasta pois= RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO (addictio on latinaa ja tarkoittaa ”jättäminen jonkun valtaan”).

 Eli mitä tästä voimme päätellä? Valta ja ohjat ovat jonkun muun käsissä, kuin omissa. Mielen heikkouttako? -niin ja näin. ”Comme ci comme ca”

Nimittäin riippuvuus on aivokemiallinen prosessi, joka kehittyy salakavalasti.

 – Riippuvuuskäyttäytymisen takana on biopsykososiaalinen häiriö. Se on perimän ja neurobiologian yhdistelmä, joka on yhteydessä myös psykologisiin ja sosiaalisiin tekijöihin.

ADDIKTION KAHDET KASVOT:

Riippuvuutta on kahdenlaista ja ne voidaan jakaa

  • 1) kehollisiin tai
  • 2) henkisiin(fyysisiin tai psyykkisiin) riippuvuuksiin.

Riippuvuuden vaikutus elämään vaihtelee todella radikaalisti, riippuen riippuvuuden luonteesta. Ja riippuvuuden luonne taas liittyy, onko riippuvuus hyödyllistä vai haitallista.

Riippuvuudet voidaan jakaa kahteen eri ryhmään (luonteeseen) :

  • 1)hyödyllisestä ja elämää ylläpitävästä terveestä riippuvuudesta,
  • 2) haitalliseen riippuvuussairauteen.

Riippuvuus liittyy useimmiten mielihyvähakuisuuteen. Tai pakenemiseen jostakin epämukavasta tunteesta kuten ahdistuksesta pois. Myös tunnetasollinen turruttaminen liittyy usein riippuvuussairauteen.

Pako päänsisäisestä vankilasta

 Miten riippuvuuksista voi päästä irti?

*Pako omasta päänsisäisestä vankilasta.

Odotatko jo seuraavia juhlia, jossa pääset irrottelemaan alkoholin tai huumeiden avulla? Huomaatkin juhlien olevan joka viikonloppuista. -Sunnuntaina, ehkä vielä vähän korjailet oloa, nukut yön liskodiskossa ja maanantaina karu paluu arkeen.

Tuntuu ehkä vähän nihkeältä koko alku viikko, mutta viimeistään keskiviikkona alat jo odottamaan taas perjantaita, että pääset ”rentoutumaan” tai juhlimaan, jonkin päihteen avulla. Viikot vierivät, vuodet vierii, aina odottaen juhlia, viikonloppua ja pakoa omasta arjesta ja omista ajatuksista tai tunteista.

 Odotatko päivällä, että pääset illalla kaatamaan itsellesi lasillisen viskiä? Tai odotatko työpäiväsi/koulupäiväsi loppuvan, että pääset rentoutumaan kannabis sätkän avulla? Ehkä kuitenkin odotatkin aamua, että saat päiväsi käyntiin amfetamiinin avulla?

Oletko onnistunut lopettamaan tupakoinnin, mutta aloittanut sen jälkeen jatkuvan karkin syömisen? Tuntuuko siltä, että tarve päästä salille hallitsee ajatuksiasi niin, että muu elämä kärsii? -Sitä voisi kutsua myös termein ”riippuvuudesta toiseen”.

Jos vastasit johonkin näistä kyllä, mielihyvän tavoittelu on saattanut muuttua riippuvuudeksi. Alkoholi, nikotiini, PKV-lääkkeet, huumeet ovat herkästi riippuvuutta aiheuttavia aineita. Sokerista puhumattakaan.

Niiden lisäksi on paljon toiminnallisia riippuvuuksia. Tällaisia riippuvuuden muotoja on muun muassa:

  • holtiton rahapelaaminen
  • ostosriippuvuus
  • seksiriippuvuus
  • someriippuvuus
  • nettiriippuvuus
  • pornon katsominen
  • liikuntariippuvuus
  • läheisriippuvuus
  • videopeliriippuvuus

Osittain toiminnallisiksi riippuvuuksiksi niputetaan myös pakkomielteisiä ajatuksia aiheuttavat häiriötilat, kuten syömishäiriöt ja ylenpalttinen urheilu oman terveyden kustannuksella.

Miten addiktio syntyy?

– Riippuvuudet syntyvät mielihyvää tuottavasta kokemuksesta. Se voi olla onnistunut projekti töissä, suussa sulava suklaa, siemaus konjakkia tai arpavoitto. Nämä kokemukset eivät kuitenkaan automaattisesti johda riippuvuuden syntyyn, sanoo filosofian tohtori ja psykologian dosentti Sari Castrén

-Ei tarvitse olla filosofian tohtori tai ymmärtää rakettitiedettä, ymmärtääkseen, tämän tosiasian. Totta kai, jokainen haluaa lisää sitä mikä tuntuu hyvältä ja tuo hyvää oloa. 😊

Mielihyvää tuottavasta aineesta tai käyttäytymisestä tulee riippuvuus vasta, kun himo tai voimakas tarve aineeseen tai toiminnan jatkamiseen tulee tärkeämmäksi kuin mielihyvän tavoittelu – jopa siitä huolimatta, että ihminen tiedostaa aineen tai tavan olevan itselleen vahingollista. 

DOPAMIINI TUO MIELIHYVÄÄ ja kaikissa riippuvuuksissa yhteinen tekijä on aineen tai tietyn toiminnan kyky lisätä dopamiinitasoa aivoissa. Dopamiinilla on myös muita vaikuttavia tekijöitä ihmismieleen ja luonteeseen.

-Tässä syy, miksi mm. ADHD/ADD ihmisille tyypillisenä liitännäissairautena on usein päihderiippuvuus tai jokin muu riippuvuus, mikä nostattaa aivojen dopamiinitasoja. Nimittäin ADHD:ssa Aivojen välittäjäaine dopamiinin säätelyn poikkeavuus on merkittävimpiä syitä häiriön taustalla.

Kun ihminen käyttää päihteitä tai jatkaa dopamiinin tuotantoa lisäävää toimintaa, se voi johtaa aivojen mukautumiseen ja sitä kautta riippuvuuteen. Eli aivosi tulevat olemaan tyytyväisiä, vasta silloin kun dopamiinia on tarpeeksi aivoissa.

 Ja mitä kauemmin ja enemmän käytät, toleranssi kasvaa sitä mukaan. Toleranssin kasvun nopeus, riippuu myös dopamiinia nostattavasta aineesta. Jotkut aineet nostavat toleranssia siis helpommin kuin toiset.

”Tämä johtuu siitä, että aivot yrittävät pitää yllä tasapainoa dopamiinin tuotannossa.

Tällöin aivojen neuronit alkavat tuottaa vähemmän dopamiinia tai dopamiinireseptorit vähenevät, minkä seurauksena ihmiselle tulee pakottava tarve jatkaa käyttöä tai toimintaa saadakseen dopamiinin tuotannon niin sanotusti normaalille tasolle” -filosofian tohtori ja psykologian dosentti Sari Castrén.

Usein riippuvainen ihminen lisää käyttöä tai toimintaa, jotta saisi saman mielihyvän tunteen kuin aiemmin. Totuus on, ettet tule koskaan saamaan sitä samaa tunnetta, mitä ensimmäisinä kertoina. Mutta se jo riittää jättämään muistijälkeen ja tunnemuistiin jäljen, joka ei lähde pois.

-Ihmisluonne on vain sellainen, ettei mikään riitä. Aina haluaa saada enemmän ja lisää.

Oletko huomannut itse tätä sinussa tai muissa?

Enemmän nousuja ja aina vain korkeampia, peläten jyrkkiä laskuja. Pelko jyrkistä laskuista ja oloista, johtaa kierteeseen, milloin ei anna ”laskujen” tulla.

Tosi asia on se, että AINA ON LASKUJEN MAKSUN AIKA, niin käytännössä, kuin periaatteessa.

Elämässä harva asia on ilmaista, jos saat jotain, joudut tavalla tai toisella antamaan jotain takaisin.

Riittämättömyys ja halu saada lisää on aikoinaan ollut piirre, jota on tarvittu, että ihminen kehittyy ja menee eteenpäin. Nykyään se aiheuttaa enemmänkin tyytymättömyyttä omaan elämään ja siihen mitä on.

Muistatko olla kiitollinen ja arvostaa sitä mitä sinulla jo on?

-Ei ajatella sitä mitä sinulla ei ole.

MITÄ ADDIKTIN AIVOISSA TAPAHTUU?

Usein sanotaan, että addiktin aivoissa vallitsevat 3-5 ihmistä tai voimaa. Yhdellä niistä ei ole lainkaan tahdonvoimaa ja se välittää vain hyvän olon tuntemisesta, mikä luo tai ylläpitää riippuvuutta. Toinen ennakoi mitä riippuvuus tulee aiheuttamaan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä: ahdistusta, masennusta ja vieroitusoireita. Hänen muut “itsensä” ovat yksinäisyys ja pelko.

Näiden äänten läsnäolo ei liity mitenkään monipersoonallisuuden klassiseen profiiliin. Jos on jotakin, jota meidän pitäisi tietää riippuvuudesta, se on se että nuo äänet tai voimat pirstaloivat täysin henkilön oman identiteetin, ajatukset ja tahdonvoiman. Riippuvuus on kuin varas, joka odottaa kärsivällisesti nurkassa voidakseen vallata henkilön asuintilan ja häiritä aivojen, mielen ja ihmisarvon huippua ja palasta.

“Olin vakuuttunut, että jostakin salaperäisestä syystä olisin vahingoittumaton, enkä jäisi koukkuun. Mutta riippuvuus ei neuvottele, ja pikkuhiljaa se levisi sisälläni kuin usva.”

-Eric Clapton-

Miksi toiset addiktoituu helpommin kuin toiset?

Miksi toiset voivat juoda silloin tällöin olutta, nuuskata satunnaisesti tai pelata pokeria ilman, että toleranssi ja määrät kasvavat?

Toiset taas koukuttuvat nopeasti ja jopa useaan asiaan samanaikaisesti. 

Addiktoituminen ei tapahdu automaattisesti.

Riippuvuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät: perimä, haavoittavat sosiaaliset olosuhteet, traumat tai erilaiset mielenterveyden häiriöt. 

Jotkut ihmiset ovat muita herkempiä neurobiologisille muutoksille aivoissa ja siksi myös herkempiä riippuvuuksien syntymiselle.

Tyypillistä riippuvuudesta kärsiville on, että he reagoivat stressiin, ahdistuneisuuteen, masennukseen ja muihin negatiivisiin tunnetiloihin muita herkemmin.

Hoitamattomina riippuvuudet voivat kestää koko eliniän ja usein pahentua ajan myötä. Hoitamattomana usein lopputulos on todella surullinen, ennen aikainen kuolema ja elämänlaadun heikentyminen, yleiskunnon romahtaminen.

Niin itse addiktille, kuin tämän omaisille/läheisille.

 Joten aikainen avun hakeminen ja saanti olisi todella tärkeää. Myös ennaltaehkäisevään työhön olisi panostettava ja kehitettävä.

PAKO päänsisäisestä vankilasta

ONKO RIIPPUVUUKSIEN TAKANA TUNNEPUOLEN HÄIRIÖT? TUNTEIDEN PAKENEMINEN TAI HAKEMINEN?

Addiktille tyypillistä on jättää muut päivittäiset toiminnat suorittamatta tai suorittaa ne hätäillen, jotta pääsee pian saamaan nopean mielihyvän omasta addiktiostaan.

Se johtaa helposti syyllisyyden tunteeseen, mikä taas kasvattaa riskiä lohduttautua nopealla mielihyvällä toistuvasti. Näin salakavala kierre pääsee syntymään. 

Addiktoitunut ihminen usein tietää, että riippuvuus on hänelle vahingollista, mutta ei silti ole valmis luopumaan siitä. VIHA-RAKKAUS SUHDE.

Myös riippuvuuden kieltäminen on yleistä. Tämä johtuu siitä, että riippuvuudet toimivat usein selviytymiskeinoina erilaisiin psykologisiin tarpeisiin, kuten tunne-elämän vaikeuksiin ja traumojen unohtamiseen. 

–Huumeet, alkoholi, nikotiini, seksi, ostaminen, pelaaminen tai mikä tahansa koukuttava toiminta antaa meille hetkellisen mahdollisuuden paeta surua, pahaa oloa tai pelkotiloja. Käytämme niitä rauhoittumiseen, stressistä selviytymiseen ja vaikeiden asioiden unohtamiseen. Myös nopean ja helpon mielihyvän hakemiseen.

Riippuvuuksista haetaan myös jännitystä tai sisältöä elämään. Ne saattavat toimia apuna yksinäisyyteen tai ulkopuolisuuden tunteeseen. 

– Päihteet koetaan helpottavina, tunnetilaa kohottavina ja jopa jonkinlaisena kumppanina. Se, että pysähtyisi tarkastelemaan, mikä oikeasti on vinossa, saattaa tuntua liian pelottavalta ja raskaalta vaihtoehdolta.

Miten ja miksi lopettaa addiktion kierre?

Miksi lopettaisin, kun tämä rentouttaa? Ei minulla ole ongelmaa! Aloitan muutoksen ensi viikolla. Tämä ei ole minulle hyväksi! En pidä itsestäni, kun teen näin. 

Monelle ajatus siitä, että pitäisi luopua tutusta selviytymiskeinosta, voi aiheuttaa voimakkaan sisäisen ristiriidan, jossa kaksi ääntä keskustelee.

*PERKELE, TAAS SE HYVÄ JA PAHA PÄÄNI SISÄLLÄ”

–Pitää olla realistinen itselleen ja omalle käytökselleen.

MUISTA: AJATUS ON AINA ENSIMMÄINEN ASKEL, MYÖS MUUTOKSESSA, UUDEN ASIAN OPPIMISESSA JA OIVALTAMISESSA.

Muutosta pohtiessa on hyödyllistä tarkastella omaa tilannetta avoimin mielin ja tunnistaa riippuvuuden takana olevan toiminnan tarkoitus itselle.

Lopettamista saattaa jarruttaa myös pelko fyysisistä ja psyykkisistä vieroitusoireista.

MUTTA SE ON VAIN ITSEAIHEUTETTU TUNNETILA JA AJATUS, SINUN MIELESI, AIVOSI JA KEHOSI TEKEVÄT VIIMEISEEN ASTI TYÖTÄ SINUA VASTAAN, ETTET VAIN LOPETTAISI SITÄ, SINULLE ADDIKTOIVAA ASIAA.

MUISTA: OLET ITSE ITSESI PAHIN VIHOLLINEN

-Aivot tarvitsevat aikaa sopeutua muutokseen ja dopamiinitasapainon palauttamiseen.

Anna siis itsellesi aikaa riittävästi, ja tee se tarpeeksi pieniin palasiin pilkottuna. Niin kuin mikä tahansa muutos. Muuten epäonnistumisen tai tulevaisuuden retkahtamisen riski on suurempi.

Käytä aikaa ja etene tarpeeksi hitaasti, että mielesi ja ajatusmaailmasi pysyy mukana ja kerkeää muokkautua pikkuhiljaa uudelle tasolle.

 Kuitenkin koko vanha identiteettisi ja sisäinen minä tekee kokonaan muutoksen. Tulet rakentamaan identiteettisi ja minäkuvan uudestaan, se vie oman aikansa. Ja kaikki tämä on yksilöllistä. Älä vertaa omaa prosessia muiden omaan.

Vieroitusoireet voivat olla alussa voimakkaita ja kestää pitkäänkin.

Riippuvuuden kohteen luopumisesta aiheutuvat vieroitusoireet voivat olla fyysisiä tai psyykkisiä. Riippuvuuden hoito ja vahingollisesta käyttäytymisestä eroon pääseminen eivät useinkaan onnistu salaman nopeasti. Mutta riippuvuus on aina mahdollista selättää. Avainasemassa on riippuvaisen oma halu parantua ja motivaatio.

Kaikki lähtee sinusta itsestäsi ja sinun omista ajatuksistasi. Kukaan ei voi tehdä sitä puolestasi.

Ajatukset, että ”minun on pakko saada, en kestä enää, ahdistaa niin, että en voi tehdä mitään” tuntuvat tulleen jäädäkseen.

Dopamiini on yhteydessä sekä oppimiseen että muistoihin, ja siksi se altistaa henkilön helposti. Käyttöön tai toimintaan liittyneet ulkoiset ärsykkeet, kuten paikat, henkilöt, tuoksut ja tunnetilat, voivat toimia voimakkaanakin sytykkeenä retkahduksille. Joten kokeile aluksi välttää näitä tilanteita ja asioita, jotka riskeeraa sinun prosessia.

Minun ja monen muun kokemuksen mukaan on täytynyt jättää lähes kokonaan vanha elämä taakse ja sulkea ovet sieltä, jotta voit pikku hiljaa avata uusia ja erilaisia ovia edessäpäin.

Joskus sisäinen, retkahdukseen yllyttävä ääni saattaa tuntua täysin vastustamattomalta – siltä kuin joku ulkopuolinen olisi kaapannut aivot hallintaansa tai ajaisi autolla ilman jarruja.

 Voi tuntua siltä, että kaasu on hirttänyt kiinni. Se on täysin normaalia. Älä pelästy sitä, vaan tunnista ja tiedosta nämä ajatukset, tunteet ja polku, joka voi viedä sinut takaisin vanhan pahan äärelle.

Se on juuri sitä uuvuttavinta, sisäistä taistelua ja itsensä harhauttamista. Aluksi se on kokoaikaista ja jatkuvaa, sinun täytyy olla itsetietoinen, määrätietoinen ja päättäväinen ja armollinen, se helpottaa ajan myötä.

  • Anna sisäisen mörkösi huudella sinulle, kuuntele sen asia, mutta älä lähde impulsiivisesti tekemään asioita. Kuuntele, hyväksy ja jatka eteenpäin.
  • Tai kokeilemalla jotain toimintaa/tekemistä, joka saa ajatuksesi ja mielesi muualle.

ADDIKTION VAIHEITTAINEN IRTAUTUMINEN

…ja keinoja siihen.

MUISTA: AIVOT SOPEUTUVAT UUTEEN  

Kun syy riippuvuuteen on tunnistettu, on mahdollista alkaa miettiä, kuinka sen voisi korvata terveemmällä vaihtoehdolla. 

Jo ennen riippuvuuden syyn selviämistä, kannattaa etsiä, miettiä ja kokeilla uusia asioita tai vanhoja, joista olet ennen nauttinut, mutta jotka ovat jääneet pois. Tai asioita, joita haluaisit kokeilla. Kokeile ja testaa rohkeasti erilaisia juttuja, jotka ovat terveellisiä pidemmän päälle ja tuovat sinulle mahdollisesti edes vähän mielihyvää tai jotakin positiivista tunnetta.

Näin helpotat vaiheittaista prosessia riippuvuudesta irtautumisessa.

Useimmiten silti suunniteltu mielihyvää tarjoava toiminta palkitsee kauemmin. Ja tuo sinulle pikkuhiljaa enemmän mielihyvää, kun pikaiset mielihyvän lähteet.

Ei myöskään ole tavatonta, että riippuvuuden tilalle vaivihkaa kehittyy jokin uusi voimakkaan intohimon kohde tai toiminta. Usein esimerkiksi alkoholista luopuminen lisää makeanhimoa, tai pelaamisen lopettaminen voi aiheuttaa aiempaa suurempaa tarvetta shoppailuun. (OLE TARKKANA: RIIPPUVUUDESTA TOISEEN. ELI MITÄ OTAT VANHAN RIIPPUVUUDEN TILALLE, UUDELLEEN OHJELMOI AIVOSI JA AJATUKSESI.)

– Silloin on hyvä muistuttaa itseään, että aivojen mielihyväkeskushan se siellä vain hakee tasapainoa muutoksessa. 

Ja sen takia olisi hyvä etsiä, miettiä ja kokeilla erilaisia toimintatapoja ja malleja, joita voit ottaa käyttöön jo ennen lopettamista. Sisään ajaa ne itsellesi uusiksi rutiineiksi.

Esim. uusi harrastus, opiskelu, itsensä kehittämien, luovat jutut, jokaisella on omat juttunsa. Kannattaa olla avoimin mielin ja kokeilla mikä juuri sinua kiinnostaa ja saa aikaan edes pientä mielihyvää. Jonkinlainen tapa joka ei vahingoita sinua.

Addiktion kanavointi ja kontrollointi

Tätä voisi sanoa esimerkiksi ajatusten,

tekojen, mielihalujen, himojen kanavoimiseksi ja kontrolloimiseksi. Voit päästä siihen pisteeseen, jos sinulla on motivaatiota ja riittävästi tahdonvoimaa tai ohjausta ja apua. You can do it!!!!!

Riippuvuudesta toipumiseen vaikuttavat aivojen sopeutuminen uuteen tilanteeseen, oman toiminnan tarkkailu, sisäinen motivaatio ja ulkopuolinen apu. Koska päihde- ja toiminnallisilla riippuvuuksilla on monia yhtäläisyyksiä, hoitolinjaukset ovat varsin samanlaiset. 

Hoitokeinoja on monia, ja hoidon/avun tarve voi riippua siitä, missä kohtaa olet omassa prosessissasi.

– Lohdullista on, että aivot palautuvat ennen pitkää ja vieroitusoireet heikkenevät ajan myötä, kun oma minäpystyvyys ja kontrolli kasvavat. Usein suurin palkinto muutoksessa on pystyvyyden tunteen lisääntyminen, ja se jo itsessään riittää jatkamaan muutosta. 

Onko riippuvuus krooninen sairaus?

Kuten olemme jo huomauttaneet, riippuvuudesta kärsivät aivot voivat osoittaa toisinaan kroonista muutosta.

Tiettyjen aineiden myrkyttäminä ne heikentävät lyhytaikaista muistia sekä kykyä säilyttää uutta tietoa. Niin ikään esimerkiksi alkoholilla on vakava vaikutus pikkuaivoihin, joka voi puuttua muun muassa motoriseen koordinaatiokykyyn. Tai jatkuvalla pilven polttamisella vaikutus lähimuistiin. Kun taas stimulantti huumausaineet/lääkitykset mm. syövät emotionaalista puolta. Ja voivat tehdä pysyviä muutoksia dopamiini järjestelmään. Opioidit ja bentsodiatsepaamit vaurioittavat aivojen mielihyvä keskusta.

National institute on drug abuse -järjestön asiantuntijat tekivät selväksi sen, että riippuvuus on periaatteessa toistuva ja krooninen aivosairaus.

On kuitenkin jo monia neurologeja, jotka kyseenalaistavat tämän väitteen.

Aivot eivät ole kuten sydän, vatsa tai haima. Aivoilla on poikkeuksellinen hyve: ne on suunniteltu muuttumaan, tuottamaan uusia neuroyhteyksiä, oppimaan ja luomaan uusia kudoksia ja hermosoluja. Jos aivomme eivät siis olisi muuttuneet elämämme aikana, olisimme koomassa. Me kaikki kehitymme, muutumme ja opimme uusia kykyjä.

”SUOJELE, RUOKI, HELLI JA PIDÄ HUOLTA AIVOISTASI! NE OVAT AINUTLAATUISET JA NIIN HAURAAT”

Seuraamukset:

Mitä tämä tarkoittaa ja mitä tekemistä sillä on addiktin aivojen kanssa? Periaatteessa se tarkoittaa sitä, että toivoa on, aivan kuten monet aivovammasta kärsivät potilaat voivat parantaa elämänsä tiettyjä näkökohtia. Samoin voi tapahtua ihmisten kanssa, jotka kärsivät riippuvuudesta.

Aivot ja Addiktio

Siihen siis sisältyy uusien synaptisten kuvioiden luontia uuteen käytökseen ja uusiin ajatuksiin perustuen. Tämä on muutoksen ovi, jonka monet klinikat ja kuntoutuskeskukset ovat omaksuneet hyvin onnistumisluvuin. Tiede ja tieto ihmisaivoista kehittyvät jatkuvasti. Toivottavasti tämä tekee apua todella tarvitsevien addiktien auttamisesta helpompaa. Myös elintavoilla, kuten ravitsemuksella, liikunnalla ja ulkoilulla on suuri merkitys kuntoutumiseen.

Esimerkkejä on paljon mutta suosittelen tutustumaan mm. Lion`s mane sieneen (siiliorakas).

Lähetä minulle sinun oma tarinasi addiktiosta, siitä kuntoutumisesta tai vinkkejä muille addikteille parantumiseen ja kuntoutumiseen.

addiktiojahyvinvointi@gmail.com Tuetaan yhdessä toinen toistamme, kun samassa veneessä istumme ja soudamme samaan suuntaan. Miksei siis puhalleta yhteen hiileen. Jaettu ilo on tupla ilo, kuten myös jaettu tuska on puolet vähemmän tuskaa. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *