kiusaamien

ALUKSI OMIA POHDINTOJA KIUSAAMISESTA JA LOPUSSA ERÄÄN HENKILÖN OMAKOHTAINEN TARINA KIUSAAMISESTA!

Moikka! Ja kiitos vielä, kun jaksat lukea tärkeästä aiheesta, jota tapahtuu yhä enemmän, yhä nuorempien lastenkin kohdalla. Joka pahimmillaan aiheuttaa ja altistaa mielenterveys- ja päihdeongelmille myöhemmässä iässä. Monilla kohtaamillani asiakkailla tai yksityiselämänpuolelta olevat henkilöt, joilla on kiusaus historiaa, kärsii aikuisässä yhdestä tai useammasta häiriöstä tai ongelmasta.

Kiusaaminen vaurioittaa. (tästä linkki mielenkiintoiseen artikkeliin)  

On raportoitu, että 30–40 prosentille kiusatuista lapsista ja nuorista kehittyy traumaperäinen stressihäiriö. Uusimpien tutkimusten mukaan uhriaan vahingoittamaan pyrkivä ja jatkuva koulukiusaaminen voi aiheuttaa traumaperäistä stressihäiriötä vakavamman monimuotoisen traumaperäisen stressihäiriön.

– Kiusaaminen on todettu yhtä vaurioittavaksi psyykkisen trauman aiheuttajaksi kuin perheväkivalta tai seksuaalinen hyväksikäyttö, Poijula sanoo.

Kiusaaminen nuoruudessa ja sen aiheuttamat vahingot. ( Linkki aiheeseen)

KIUSAAMINEN ON AINA VÄÄRIN JA VAHINGOLLISTA

Se on selvää, että kaikki kiusaaminen on aina väärin. Niissä tilanteissa aina niin kiusaaja kuin kiusattu tarvitsivat riittävää apua. Perehtymistä myös kiusaajan oloihin ja perimmäisiin syihin vahingoittavaan/ satuttavaan käytökseen muita ihmisiä kohtaan. Varsinkin, jos kiusaaminen on tahallista ja kiusaaja/kiusaajat ymmärtävät ja tietävät miten loukata toista ja jatkavat toimintaansa tästä huolimatta.

APUA MYÖS KIUSAAJALLE

Minusta varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja työpaikoilla puututaan liian vähän myös itse kiusaajan toimintaan, mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Tällainen käytös kuitenkin aina kielii jostakin muusta. Kiusaaminen tilanteena itsessään on vain jäävuoren huippu!

KIUSAAMINEN, JOKA EI OLE TARKOITUKSENMUKAISTA

Kiusaaminen on aina väärin ja vahingollista mutta haluan tuoda esille myös näkökulman, missä kiusaamisen tunne syntyy kuulialla. Vuorovaikutustilanteissa yhtä paljon on myös kuulian vastuulla. Esimerkiksi vastaavanlainen keskustelu: -”Sinulla on hienot kengät!” (Hän tarkoittaa sitä), Vastapuoli voi syystä tai toisesta ottaa tämän vittuiluna tai kiusaamisena, jolloin vastapuolelle syntyy kiusaamis kokemus.

Joskus voi tapahtua myös kiusaamista, joka ei ole tarkoituksellista tai on toisen osalta ajattelemattomuutta/tietämättömyyttä, jonka vastapuoli kokee/ tuntee olonsa kiusatuksi, haukutuksi, syrjityksi tai muuten vain uhatuksi tulemista henkisesti tai fyysisesti.

Usko tai älä, sitäkin tapahtuu. Olen itse ainakin varmasti useasti tehnyt tahtomatta niin. Tehnyt tai sanonut jotain, jossa tarkoitusperä on ollut hyvä. Tai tarkoitusperää ei ole ollut. On vain ollut sanat. Jotka toinen on ymmärtänyt, tulkinnut tai ottanut tavalla, joka satuttaa tai loukkaa.

Aina emme osaa mennä toisen saappaisiin, vaikka yrittäisimme.

Joskus huumorit ei natsaa tai osuu vahingossa ns. arkaan paikkaan. Jonka kokee kiusauksena. Tai triggeröityy, jostakin käytösmallista tai tavasta. Joka voi liittyä entiseen/entisiin käsittelemättömiin traumoihin ja tunnelukkoihin.

VASTUU ON MYÖS KUULIJALLA

Olen ollut myös tilanteissa, jossa voi tuntea olonsa kiusatuksi tai vastaanottaa asiat, niin, että ne kuulostavat ja näyttävät itselleen negatiivisesti tai muistuttaen alitajuntaisesti, jotain asiaa elämässä, mikä on joskus satuttanut todella kovaa. Hermosto voi muistaa sen lopun elämää. Ja se aina aktivoituu, kun tulee vastaavanlainen tilanne, uhka tai merkki alitajunnalle. Täytyy myös pois sulkea traumaperäisen stressihäiriön = post-traumatic stress disorder, PTSD. Tunnistamalla ja tiedostamalla näitä asioita joko yksin tai ammattilaisen kanssa auttaa niiden työstämiseen.

Tarkoitan, että, kuulijan/vastaanottajan vastuulla on yhtä paljon kuin viestin lähettäjän/puhujan. Kun kyse on kanssakäymisestä, jossa ei ole tarkoituksenmukaista kiusaamista. Voit aina myös kertoa, jos tilanne on sinulle epämieluisa, tai saat negatiivisia tunnetiloja ja ajatuksia. MUISTA PIIRTÄÄ OMAT RAJASI! TUNNISTATKO NE?

MITÄ KAIKKEA ON KIUSAAMINEN?

Kuitenkin tässä kirjoituksessa ja aihealueessa perehdymme nimenomaa kiusaamiseen ja siihen pahimpaan eli kiusaaminen on tahallista, loukkaavaa, traumatisoivaa yms.

huom. Nyt ei ole kyse omista henkilökohtaisista ongelmista, jotka peilautuvat toisesta itseesi.

ALLA YKSI monista KIUSAAMIStarinoista:

KIUSAAMINEN KOSKETTAA MONIA

Muutin etelästä pohjoiseen 4-luokalla ja silloin kiusaaminen alkoi, muutin 9-luokan jälkeen takaisin etelään kiusaaminen jatkui myös siellä.

MIKSI SINUA ON KIUSATTU? MITEN SINUA KIUSATTIIN?

Erilaisuuden takia minua ilmeisesti kiusattiin. Minua haukuttiin kasvotusten ja somessa, minua myös syrjittiin kaveri porukoissa ja  jauhettiin paskaa selän takanani.

MITÄ OLET MIELTÄ KIUSAAJISTA?

Minusta kiusaajat purkaa vain omaa pahaa oloaan muihin.  Nämä kiusaajat ei kiusannut minua yksin vain kaveriporukoissa. Kiusaajia oli enemmän kuin yksi.

MILLAISTA KIUSAAMISTA OLET KOHDANNUT?

Yksi kiusaamistilanne on sellainen missä kävelin normaalisti pihalla ja minulle huudeltiin kaikkea ilkeitä kommentteja ja haukuttiin. Minun kohdalla kiusaaminen paheni kuin puhuin siitä ammattilaiselle.

 MITEN KIUSAAMISEEN PUUTUTTIIN? JA MIHIN KAIKKEEN SE VAIKUTTI?

 Koulussa kiusaamiseen puututtiin niin että otettiin henkilöitä puhutteluun, mutta se ei oikein auttanut pahensi vain. Kiusaaminen vaikutti pahoina hetkinä koulun käyntiin, mutta suuremmaksi osaksi sillä ei ollut suurempaa ongelmaa. Kiusaamista vapaa-ajalla oli vasta ammattikoulu aikoina, mutta siitä selvisin menemällä kauppaan ajoissa en silloin kun tiesin nuorten olevan keskustassa.

MITÄ OIREITA/ONGELMIA KIUSAAMINEN SINULLE AIHEUTTI?

Aikapaljon koin olevani yksin asian kanssa mutta puhuin siitä ammattilaiselle ja vanhemmilleni. Oireita kiusaamisesta minulle tuli ainakin itsetunto ongelmia ja epäluottamusta ihmisiin. Vapaa-ajalla minua ahdisti mennä kauppaan yksin, koska pelkäsin että siellä on niitä kiusaajia. Olen nähnyt joitakin kiusaajia, mutta anteeksi pyyntöjä ei ole tullut. Luottamus pahimpiin kiusaajiin ei ole oikein hyvä, mutta pystyn olemaan samassa porukassa jonkin aikaa, minua ei silloin kauheasti kiinnosta heille mitään puhua mutta selviydyn tilanteesta jos pakko. Olen huomannut sen että siinä vaiheessa kun en välittänyt kiusaamisesta enää niin  paljoa kiusaaminen on vähentynyt.

KUULISIN JA KIRJOITTAISIN MIELELLÄNI LISÄÄ KIUSAAMISESTA JA SEN AIHEUTTAMISTA JÄLKIOIREISTA,selvitymisestä tai mistä haluat kirjoittaa minulle.

VOIT LÄHETTÄÄ OMAN TARINASI MINULLE: addiktiojahyvinvointi@gmail.com

KIUSAAMISEEN ON AINA PUUTUTTAVA JA SEN VÄHENTÄMISEEN ON TEHTÄVÄ TYÖTÄ NIIN YKSILÖTASOLLA KUIN YHTEISÖISSÄ!!!

KIUSAAMINEN ON ERITTÄIN VAKAVA ASIA, JOKA AIHEUTTAA AINA HENKISIÄ JA PSYYKKISIÄ VAMMOJA JA OIREITA.

KIUSAAMISESTA JA SEN AIHEUTTAMISTA OIREISTA PITÄÄ PUHUA ENEMMÄN.

ONKO SINULLA IDEOITA, MITEN KIUSAAMISEEN VOITAISIIN PUUTTUA ENEMMÄN?

VAI LÖYTYISIKÖ RATKAISU KIUSAAMISELLE, NIIN, ETTÄ YLEISESTIOTTAEN IHMISET VOISIVAT PAREMMIN JA SAISIVAT TARVITTAVAN AVUN?