Emotionaalinen tietoisuus on kuin emotionaalisen älykkyytemme herääminen. Se on ensimmäinen askel, jossa tunnemme ja määritämme mielialamme kaiken sumun alla, jotta voisimme hallita elämäämme paremmin. Se on ehdottomasti taito, jota meidän kaikkien pitäisi kehittää. Se on tehokas työkalu, joka auttaa meitä hallitsemaan tunteitamme paremmin.

Tätä työkalua ei kuitenkaan ole helppo käyttää.

Miksi? Koska emotionaaliset kokemukset ovat toisinaan vaihtelevia, arvaamattomia ja kaoottisia. Olemme kaikki kokeneet sen.

Loukussa paikassa, jossa näemme vain negatiivisia tunteita. Tilanteessa, jossa terveytemme on huonontunut tunteiden sekamelskan takia, on kuin näkymättömät piikit tyhjentäisivät sielumme ja tekisivät meistä todellisen itsemme varjon.

”Todellisuudessa meillä on kaksi mieltä: yksi joka ajattelee ja toinen joka tuntee.”

-Daniel Goleman-

KUKAAN EI YMMÄRRÄ MINUA

Monet meistä päätyvät terapeutin toimistoon sanomalla, että “kukaan ei ymmärrä minua.” Tai “tunnen kantavani koko maailman painoa harteillani, olen uupunut.” Meillä ei kuitenkaan usein ole todellista emotionaalista tietoisuutta. Emme osaa tunnistaa, mikä on surun tai väsymyksen takana.

Daniel Goleman selittää kirjoissaan, kuten “Emotional Intelligence”, että kun olemme tietoisia tunteistamme, se auttaa meitä sopeutumaan elämän haasteisiin.

Kun pohdimme jatkuvasti sitä mitä tunnemme ja mikä on mielialamme takana, tämä vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme. Lisäksi se antaa meille eväitä masennuksen ja muiden psykologisten ongelmien ratkaisemiseen..

Mikä on emotionaalinen tietoisuus ja miksi sitä tarvitaan?

Tiesitkö, että on listattu noin 250 sanaa, jotka kuvaavat erilaisia ​​tunteita?

Mutta kuinka monta näistä sanoista tiedämme? Opetettiinko niitä käyttämään lapsina? Kun tiedämme, miten tunnistaa ja nimetä tunteemme, saamme todella paremman elämän.

 Siksi meidän kaikkien on kehitettävä todellista emotionaalista tietoisuutta. Alla on muutamia syitä tähän:

  • Tunnistaa mielialasi ja pohtia niitä, jotta voit tehdä parempia päätöksiä.
  • Ymmärtää muiden ihmisten tunteita ja samaistua niihin paremmin.
  • Emotionaalinen tietoisuus auttaa sinua asettamaan raja-arvot itsesi suojelemiseksi.

Se auttaa meitä tuntemaan itsemme.

Tutustu rohkeasti itseesi ja sinun syvimpään olemukseesi. Uskalla kohdata demonisi ja anna valosi loistaa! Olet aurinko, kunhan muistat ruokkia sinun valoasi. Älä anna aikaa ja energiaa vain pilville, jotka varjostaa sinua 😊

Lopuksi, tässä on mielenkiintoinen tosiasia: ihmisillä, joilla on hyvä tunneäly, on pienempi ahdistuksen, masennuksen ja siihen liittyvien häiriöiden riski.

Emotionaalinen tietoisuus: eri tasot

Yksi parhaista taidoista, joita voimme opettaa lapsillemme, on todellinen emotionaalinen tietoisuus, tietoisuus omista tunteista. Näin he voivat saada mahdollisuuden pohtia tunteitaan varhaisessa vaiheessa, antaa niille nimiä ja hallita niitä asianmukaisesti. Tämä taas antaa heille paremmat mahdollisuudet menestyä sosiaalisesti ja ehkä jopa akateemisesti.

Meidän on kuitenkin myös muistettava, että me kaikki, iästä riippumatta, voimme investoida aikaa ja vaivaa tunneälyn harjoittamiseen. Tarvitsemme työkalun, jos haluamme olla terveitä, onnellisia ja tietoisia tunteistamme.

Meidän on kuitenkin myös muistettava, että me kaikki, iästä riippumatta, voimme investoida aikaa ja vaivaa tunneälyn harjoittamiseen. Tarvitsemme työkalun, jos haluamme olla terveitä, onnellisia ja tietoisia tunteistamme.

Jotta voisimme ymmärtää tämän paremmin, tarkastelemme hieman tarkemmin psykologien Lane ja Schwartz kehittämää ”emotionaalisen tietoisuuden asteikon” (eLEAS) keskeisiä osia.

Eleas

Tunnista tunne. Jokaisella tunteella on fyysinen vaikutus, josta meidän pitäisi olla tietoisia. Ehkä sinusta tuntuu, että syke muuttuu, solmu vatsassasi…

Minkälaisen vasteen se saa aikaan sinussa? Tunteilla on adaptiivinen toiminto. Jotkut kannustavat meitä toimimaan kaikella energialla, jonka ne antavat. Tunnista tunteen takana oleva energia.

(LUE KIRJOITUKSIA BLOGISTA ENERGIOISTA, ENERGIAHOIDOISTA JA CHAKROISTA, AMMATTILAISEN KIRJOITTAMANA)

Tunnista ensisijainen tunne. Jokainen tunne ja jokainen henkinen tila alkaa ensisijaisella tunteella, jonka voimme tunnistaa, kun se tapahtuu. Olenko vihainen? Olenko surullinen?

Mitkä tunteet ovat ensisijaisen tunteen takana tai yhdistettynä siihen. Tämä askel on syvempi, herkempi ja ennen kaikkea rohkeampi. Miksi? Koska negatiivisten tunteiden hyväksyminen ei ole helppoa. Ensisijaisen tunteen takana voi olla kokonainen sokkelo, joka on täynnä pimeitä kulmia. Joskus surun takana on turhautumista, vihaa ja pettymystä. Joskus vihan takana on demoni, joka koostuu tappioista tai saavuttamattomista odotuksista.

Johtopäätös on, että kun teet itsestäsi emotionaalisesti pätevän henkilön näiden strategioiden avulla, se vaikuttaa suoraan mielenterveyteesi. Emotionaalinen tietoisuus on kuin kapellimestari, jota käytämme onnellisemman elämän järjestämisessä. Se on kompassi, joka johtaa meidät tyydyttävämpään suuntaan, jossa tunnemme itsemme paremmin ja hallitsemme elämäämme.

Aloitetaan jo tänään!

Asia mihin kannattaa tutustua, esim. jos sinusta tuntuu, että päädyt usein epävakaiden ihmisten seuraan tai valitset kumppaniksesi ihmisen, joka on emotionaalisesti epätasapainossa. Voit tarkastella näitä asioita muista ihmisistä ja itsestäsi 😊 Aina on tärkeää kääntää peili myös itseensä, tilanteessa kuin tilanteessa. Se on taito, jota kannattaa harjoitella. Voit tutkia kuinka voi tunnistaa emotionaalisesti tasapainoisen henkilön.

Lähdeluettelo

Bisquerra, J. y Pérez, N. (2007). Las competencias emocionales. Educación XXI, 10, 61-82.

Rieffe, C., Villanueva L., Adrián, J. E. y Gómz, A. B. (2009). Quejas somáticas, estados de ánimo y conciencia emocional en adolescentes. Psicothema, 3, 459-464

Stegge, H. y Meerum Terwogt, M. (2007). Awareness and regulation of emotion in typical and non typical development. En J. J. Gross (Ed.), Handbook of emotion regulation (pp. 269-286). New York: Guilford Press.

Lambie, J. A. y Marcel, A. J. (2002). Consciousness and the varieties of emotional experience: A theoretical framework. Psychological Review, 109, 219-259.

Tunnista mitä tunteen takana on

Tunnista tunne ja mikä siihen nimenomaiseen tunteeseen vaikuttaa.

Tunteen takana voi olla kokonainen sokkelo, joka on täynnä pimeitä kulmia. Joskus surun takana on turhautumista, vihaa ja pettymystä.

 Joskus vihan takana on demoni, joka koostuu tappioista tai saavuttamattomista odotuksista.

Johtopäätös on, että kun teet itsestäsi emotionaalisesti pätevän henkilön näiden strategioiden avulla, se vaikuttaa suoraan mielenterveyteesi. Emotionaalinen tietoisuus on kuin kapellimestari, jota käytämme onnellisemman elämän järjestämisessä. Se on kompassi, joka johtaa meidät tyydyttävämpään suuntaan, jossa tunnemme itsemme paremmin ja hallitsemme elämäämme. Aivosi kiittävät, kun teet hyvää toiselle